Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Miten jättiputkea torjutaan?

Jättiputkentorjuntaan on monia keinoja. Muista aina suojavarustus torjuntatöissä.
Huolehdi jättiputkijätteen asiallisesta käsittelystä: lehdet voi kompostoida, kukinnot ja juurakot tulee polttaa tai toimittaa jätesäkeissä jätekeräykseen.
Huolehdi jättiputkijätteen asiallisesta käsittelystä: lehdet voi kompostoida, kukinnot ja juurakot tulee polttaa tai toimittaa jätesäkeissä jätekeräykseen. Kuva: Jaana Kankaanpää / VL-arkisto

Suomen ympäristökeskuksen vanhempi tutkija Terhi Ryttäri, miten jättiputkea torjutaan?

”Jättiputki on haastava mutta ei mahdoton torjuttava. Tärkeintä on ryhtyä toimeen ajoissa. Pieni esiintymä on aina helpompi torjua kuin suuri.”

”Jos kasvi ehtii kukkivaksi, tulee kukintovarret katkaista hyvissä ajoin ennen siementen kypsymistä. Jos siemenet ovat jo varisseet, voi kaukasian- ja armenianjättiputket jättää rauhaan seuraavaan kevääseen. Talven aikana aikuiset, kukkineet yksilöt kuolevat itsestään.”

”Muista suojavarustus! Jättiputken kasvinestettä ei saa roiskua iholle. Torjunta on hyvä tehdä pilvisellä säällä, jolloin vaurio ei synny yhtä herkästi.”

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Paras jättiputkien torjunta-aika on Ryttärin mukaan keväällä, kun kasvit nousevat maasta. Tuolloin kasvustoissakin on turvallisinta liikkua, kun kasvit ovat vielä matalia.

Torjuntakeinoja on monia.

”Taimet lähtevät kitkemällä. Yksittäiset isot kasvit saa hengiltä iskemällä pistolapiolla juurenniskan poikki. Tähtää lapio kasvupisteen alle vinosti maahan. Pienet esiintymät voi myös peittää kasvien päälle asetettavalla tummalla pressulla, jonka alle ne tukahtuvat yleensä muutamassa vuodessa. Niittämällä ja liekittämällä voidaan tuhota maanpäällisiä kasveja, mutta siemenpankkiin ne eivät tehoa.”

”Erilaisia kemiallisiakin torjunta-aineita on tarjolla, mutta niin muun luonnon kuin oman terveyden kannalta kannattaa suosia mekaanisia keinoja aina, kun se on mahdollista.”

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ryttäri muistuttaa, että yhteistyö naapuruston kanssa on tärkeää, jotteivät jättiputket leviä lähistöltä jo kertaalleen torjutuille alueille.

”Muista myös huolehtia jättiputkijätteen asiallisesta käsittelystä. Lehdet voi kompostoida, mutta pois heitetyistä kukinnoista voi ehtiä kypsyä uusia siemeniä. Ne samoin kuin juurakot tulee polttaa tai toimittaa jätesäkeissä jätekeräykseen.”

Kaikki uudet jättiputkihavainnot on hyvä ilmoittaa vieraslajit.fi-nettisivustolle. Jos kunnassa tehdään aktiivisesti torjuntaa, havainnot on syytä ilmoittaa myös kuntaan.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.