Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Viikonloppuna bongataan lepakoita – Tiedätkö, missä lepakot elelevät ja milloin niitä voi nähdä?

Päivällä lepakot piileskelevät, mutta heti auringonlaskun jälkeen ne lähtevät saalistamaan hyönteisiä.
Kaikki Suomen lepakkolajit käyttävät ravinnokseen hyönteisiä.
Kaikki Suomen lepakkolajit käyttävät ravinnokseen hyönteisiä. Kuva: Kimmo Haimi / VL-arkisto

Suomessa tavataan yleisesti viittä lepakkolajia: pohjanlepakko, vesisiippa, viiksisiippa, isoviiksisiippa ja korvayökkö. Kaikkiaan Suomessa on tavattu 13 eri lepakkolajia. Tulevana viikonloppuna (27.–29.7.) on hyvä mahdollisuus bongata näitä yöaikaan aktivoituvia nisäkkäitä, sillä Suomen lepakkotieteellinen yhdistys järjestää kansallisen Lepakkobongauksen.

Lepakkobongauksen ideana on havainnoida lepakoita tunnin ajan omavalintaisessa paikassa esimerkiksi oman kesämökin pihassa, puistossa tai järven rannassa. Lepakkobongaukseen voi osallistua kuka tahansa lepakoista kiinnostunut.

Erityistä asiantuntemusta ei osallistumiseen vaadita. Lepakoita voi havainnoida silmämääräisesti tai erityisellä lepakkodetektorilla, joka muuntaa lepakoiden lähettämät ultraäänet ihmiskorvin kuultaviksi.

Kaikki maamme lepakot käyttävät ravinnokseen hyönteisiä, joita ne saalistavat auringonlaskun jälkeen. Päiväsaikaan lepakot piilottelevat esimerkiksi linnunpöntöissä, tikankoloissa tai puutalojen vinteillä. Parhaiten lepakoita näkee puoli tuntia tai kolme varttia auringonlaskun jälkeen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Suomen Lepakkotieteellinen Yhdistys haluaa vuoden 2018 Lepakkobongauksessa kiinnittää huomiota monenlaisiin ympäristöihin, joissa lepakot elävät. Lepakkolajit suosivat erilaisia ympäristöjä, esimerkiksi pohjanlepakko suosii puoliavointa maastoa, kun taas viiksisiipat viihtyvä metsän siimeksessä. Vesisiipan taas tapaa parhaiten vesistöjen ääreltä saalistamassa veden pinnassa lentäviä hyönteisiä.

Jos teet lepakkohavaintoja Lepakkobongauksen aikana, ilmoita ne lomakkeella, joka on yhdistyksen verkkosivuilla. Sivustolle kootaan elokuun aikana yhteenveto bongauksen tuloksista. Lepakkobongaukseen havaintojaan ilmoittaneiden kesken yhdistys arpoo lepakonpöntön.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.