Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Metso-luonnonhoitohankkeiden rahoitushaku on avattu

Kehittämishankkeiden rahoittamiseen on käytettävissä vuosittain yhteensä noin 300 000 euroa.
Metso-ohjelman kautta suojeltiin vuonna 2017 yhteensä yli 5 000 hehtaaria metsää joko pysyvästi tai määräaikaisilla sopimuksilla.
Metso-ohjelman kautta suojeltiin vuonna 2017 yhteensä yli 5 000 hehtaaria metsää joko pysyvästi tai määräaikaisilla sopimuksilla. Kuva: Johannes Wiehn / VL-arkisto

Maa- ja metsätalousministeriö on avannut tämän syksyn rahoitushaun valtakunnallisille luonnonhoidon kehittämishankkeille. Metsien ympäristönhoitoa ja biologisen monimuotoisuuden ylläpitämistä tukevien hankkeiden avulla edistetään Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelma Metson tavoitteita ja käytännön toteutusta talousmetsissä. Vuonna 2019 on tarkoitus käynnistää 1–2 hanketta, joita varaudutaan rahoittamaan myös vuosina 2020–2021.

Hankehaussa on kolme teemaa, joiden aihepiiristä esityksiä voi tehdä. Lisäksi voi esittää hankkeita, joissa jalkautetaan aiemmissa Metso-hankkeissa kehitettyjä ja tunnistettuja hyviä käytäntöjä ja toimintamalleja. Rahoitushakemusten tulee olla ministeriössä viimeistään 31. joulukuuta 2018.

 

Hankehaun teemat

  • Yhteisiä hyötyjä luonnonhoidosta. Luonnonhoidon toimenpiteillä voidaan monimuotoisuuden turvaamisen lisäksi edistää parhaimmillaan myös esimerkiksi vesien tilaa tai ilmastonmuutoksen hillintää ja siihen sopeutumista. Hankkeissa tulee pyrkiä luonnonhoidon eri keinojen ja tavoitteiden yhteensovittamiseen ja käytännön luonnonhoitomenetelmien kehittämiseen.
  • Luonnonhoidon kehittäminen jatkuvassa kasvatuksessa. Myös jatkuvaan kasvatukseen perustuvassa metsänhoidossa tarvitaan luonnonhoitoa, jotta luontoarvojen säilyminen ja parantuminen voidaan varmistaa. Hankkeissa voidaan keskittyä joko luonnonhoidon menetelmien kehittämiseen tai monimuotoisuuden kannalta tärkeiden metsäisten luontotyyppien huomioon ottamiseen jatkuvassa kasvatuksessa.
  • Mitä ympäristötukisopimuksen jälkeen? Monimuotoisuudelle tärkeät arvokkaat elinympäristöt ja metsien rakennepiirteet tulisi pystyä säilyttämään, vaikkei ympäristötukisopimusta uusittaisikaan tai vaikka metsätalouden harjoittamista jatkettaisiin uudelleen määräaikaisen ympäristötukisopimuksen jälkeen. Hankkeissa tulee kehittää suosituksia päättyneiden ympäristötukisopimuskohteiden luonnonhoitoon sekä metsäammattilaisille että yksityisille metsänomistajille.

 

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tarkemmat tiedot hankehausta sekä hakuohjeet löytyvät maa- ja metsätalousministeriön verkkosivuilta.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.