Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Eurooppa dumppaa miljoonia tonneja muovia joka vuosi – suomalaistutkijat etsivät kestäviä ratkaisuja

Suomen Akatemian rahoittamassa hankkeessa ovat keskiössä uudet biopohjaiset materiaalit, kierrätysmateriaalit ja niiden kokonaiskestävyyden osoittaminen.
Uudessa hankkeessa etsitään ratkaisuja muovipakkauksista syntyvään jätteeseen sekä elintarvikkeiden kuljetuksen aikaiseen pilaantumiseen.
Uudessa hankkeessa etsitään ratkaisuja muovipakkauksista syntyvään jätteeseen sekä elintarvikkeiden kuljetuksen aikaiseen pilaantumiseen. Kuva: Kari Salonen / VL-arkisto

Vuosittain Euroopassa syntyy yli 25 miljoonaa tonnia muovijätettä, josta noin 60 prosenttia on pakkauksia. Siitä jopa 95 prosenttia hävitetään lyhyen käytön jälkeen.

Nyt käynnistyvässä Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimushankkeessa etsitään innovatiivisia ja kestäviä pakkauspalveluratkaisuja. Ne kohdistuvat kahteen globaaliin haasteeseen: muovipakkauksista syntyvään jätteeseen sekä elintarvikkeiden kuljetuksen aikaiseen pilaantumiseen.

Uudet biopohjaiset materiaalit, kierrätysmateriaalit ja niiden kokonaiskestävyyden osoittaminen ovat kehitystyön keskiössä. Muutos edellyttää tulevaisuuden kestävien raaka-aineratkaisujen tutkimusta ja kehitystä, ratkaisujen kaupallistamista sekä sosiaalista hyväksyttävyyttä ja sääntelyn kehittämistä.

Hankkeessa ovat mukana VTT, Luonnonvarakeskus, LUT-yliopisto ja Åbo Akademi. ”Uudet pakkausratkaisut ihmisen, maapallon ja liiketoiminnan hyväksi” -konsortiota johtaa tutkimusprofessori Ali Harlin VTT:stä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto STN on valinnut tämän hankkeen lisäksi kolme muuta uutta konsortiota 62:sta hakijasta Kestävän kasvun avaimet -ohjelmaan.

”Yhdessä aiemmin valittujen hankkeiden kanssa nämä neljä hanketta kattavat monipuolisesti ohjelman tavoitteita ja luovat tietoperustan, joka tukee niin julkisia kuin yksityisiä ratkaisuja kestävän kasvun aikaansaamiseksi”, korostaa STN:n puheenjohtaja Per Mickwitz.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.