Näin käsittelet mateen
Näillä ohjeilla onnistut mateen nylkemisessä. Madetta ei tosin ole aina tarpeen nylkeä, sillä sen nahassa on hyviä makuaineita.
- Hyvät keittiösakset sekä hohtimet tai linjapihdit ovat oivia apuvälineitä mateen nylkemisessä.
- Poista kidukset, sillä ne ovat mateen helpoimmin pilaantuva osa.
- Kuivaa mateen limainen pinta karkealla merisuolalla ja talouspaperilla.
- Leikkaa mateen nahka auki kiduskansien ja parillisten evien takaa. Nahka irtoaa helpommin, kun työnnät sormet leikkuupinnan reunasta nahan alle. Auta nahka irti koko kalan ympäriltä.
- Tartu kalan päähän tukevasti kuivalla talouspaperilla ja vedä nahka tasaisesti reunasta pyrstöä kohti hohtimia tai kuivaa paperia apuna käyttäen. Voit myös nostaa mateen leuan alta naulaan tai koukkuun, jolloin nylkeminen helpottuu.
- Avaa mateen maha varovaisesti sappea rikkomatta. Poista suolet ja ota talteen mätipussit ja maksa, halutessasi myös uroskalan maiti. Pese kala.
- Paloittele made annospaloiksi painamalla veitsen reuna suoraan alas nikaman paksuimmasta kohdasta. Madetta on hankala fileoida, mutta kypsästä kalasta ruodot irtoavat helposti.
- Kalan voi esikäsittelyn jälkeen myös pakastaa. Se säilyy pakastimessa laadun kärsimättä vähintään kolme kuukautta.
Metsäpalvelu
Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.
Osaston luetuimmat
- Aarre | Kannattaako hankintakaupan sijasta pilkkoa ja myydä koivikon harvennuspuut polttopuuksi? Aarre teki arvion kauppatapojen hintaerosta
- Aarre | Aarteen lukija muistelee: ”Kuusikosta löytyi käpytikka, pikkutikka ja pontikka”
- Karhu jäi junan alle Nurmeksessa, Ylöjärvellä pihoille pyrkineitä karhuja yritetään karkottaa
- Luvialla kaadettiin mäntyjä luvatta – Yle: Syyksi paljastui ”tyhmä, kännissä tullut idea”
- Suomessa voi olla edessä laajoja metsätuhoja – kaakossa kuolee puita huolestuttavaa tahtia: ”Kasvu on eksponentiaalista”
- Metsäteollisuus vetoaa puun myyjiin: Kaikelle puulle on nyt hyvä kysyntä
- Röyhkeät varkaat veivät traktorin ja klapikoneen