Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Uhanalaisia lahottajasieniä istutetaan UPM:n metsiin – tavoitteena lisätä luonnon monimuotoisuutta

Istutuksissa testataan yli 20 Suomesta kerätyn sienilajin palauttamista luontaisille kasvupaikoille. Istutettavia lajeja ovat muun muassa pursukääpä, kalkkikääpä ja raidantuoksukääpä.
Pursukääpä on harvinainen vanhojen metsien kääpälaji. Se kasvaa vanhoissa kaatuneissa kuusenrungoissa.
Pursukääpä on harvinainen vanhojen metsien kääpälaji. Se kasvaa vanhoissa kaatuneissa kuusenrungoissa. Kuva: Wikimedia Commons

UPM, Luonnonvarakeskus ja Helsingin yliopisto ryhtyvät tänä keväänä siirtoistuttamaan uhanalaisia lahottajasieniä UPM:n metsien lahopuukeskittymiin. Hankkeen tavoitteena on edistää lahopuussa elävän lajiston palautumista metsäluontoon. Hankkeella edistetään UPM:n asettamaa tavoitetta parantaa luonnon monimuotoisuuden tilaa yhtiön omissa metsissä Suomessa. Lahopuun lisääminen on yksi keino tämän tavoitteen saavuttamiseksi. 

Suomessa lahopuulla elää neljännes metsälajistosta, eli noin 5 000 lajia, joista pääosa on sieniä ja hyönteisiä.

”Uhanalaisten sienten rihmastoja kasvatetaan kasvatusmaljoissa. Rihmastot siirretään puutappeihin, jotka sitten istutetaan kasvukauden aikana sekä luontaisesti syntyneisiin että hanketta varten kaadettuihin maapuihin”, UPM:n kestävän metsätalouden kehittämisestä vastaava Timo Lehesvirta kertoo.

Istutuksissa testataan yli 20 Suomesta kerätyn sienilajin palauttamista luontaisille kasvupaikoille. Istutettavia lajeja ovat muun muassa pursukääpä, kalkkikääpä ja raidantuoksukääpä. Tavoitteena on, että rihmastot alkavat kasvaa lahopuurungoissa ja tuottavat myöhemmin itiöemiä, joista vapautuvat itiöt alkavat itää uusilla lahopuurungoilla. Sienten rihmastojen leviämistä rungossa ja seuralaislajistoa tullaan seuraamaan DNA-analyysien avulla, ja itiöemien esiintymistä maastoinventoinnein.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Tutkijan näkökulmasta hankkeessa yhdistyvät hienosti uusi tieteellinen tutkimustieto uhanalaisista lajeista ja eliöyhteisöistä sekä käytännön luonnonsuojelutyö. On antoisaa toimia yhteistyössä käytännön metsätoimijan kanssa. Odotamme mielenkiinnolla hankkeen edistymistä, sillä esiselvityksissä saadut tulokset ovat lupaavia”, sanoo hankevastaava, Luonnonvarakeskuksen tutkija Reijo Penttilä.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.