Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Koneviesti: Drone mittaa metsää jopa 70 hehtaaria tunnissa

Nykyään metsäsuunnitelman tiedot voidaan kerätä maastokäynnin sijaan ilmasta käsin dronea eli kuvauskopteria hyödyntäen.
Kuvauksia tehdään tällä hetkellä GeoDrone X4L -mallilla, joka on valmistajansa VideoDrone Finland Oy:n pienempi malli. Hiilikuiturunkoisen dronen maksimi lentopaino on 6,4 kiloa ja lentoaika mittauksissa on ollut noin tunnin.
Kuvauksia tehdään tällä hetkellä GeoDrone X4L -mallilla, joka on valmistajansa VideoDrone Finland Oy:n pienempi malli. Hiilikuiturunkoisen dronen maksimi lentopaino on 6,4 kiloa ja lentoaika mittauksissa on ollut noin tunnin. Kuva: Tommi Hakala

Metsä Forest hyödyntää uusinta teknologiaa metsänomistajille tarjottavien palvelujen tuottamisessa. Metsä Groupin tekemistä puukaupoista jo yli 40 prosenttia tehdään sähköisesti. Metsänomistajille tarjottaviin palveluihin on nyt lisätty myös metsätaloussuunnitelman teko ilmakuvauksen perusteella.

Metsäsuunnitelman tekeminen alkaa siitä, että metsänomistaja tilaa Metsä Groupilta suunnitelman. Metsä Group ilmoittaa kohteiden sijainnit ilmakuvien käsittelystä vastaavalle MosaicMill Oy:lle, joka tilaa kuvausprojektin kuvauksiin erikoistuneelta yritykseltä.

MosaicMill toimittaa saamistaan materiaaleista käsitellyt tiedot metsäsuunnitelman tekevälle Simosol Oy:lle. Simosol siirtää osan materiaalista valmiina metsäsuunnitelmana Metsäverkko-palveluun, ja osa tiedosta kiertää Tieto Oy:n kautta, joka työstää tiedoista metsänomistajalle virtuaalisen metsäsuunnitelman.

Lopputuloksena metsänomistaja saa sekä metsäsuunnitelman että virtuaalisen esityksen omasta metsästään.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kopterikuvaus vaatii huolellisia ennakkovalmisteluja. Muutaman hehtaarin alueelle ei kalustoa ole järkevää tuoda, mutta kun alue on riittävän suuri, on tehokkuus eri tasolla kuin maastossa tehdyillä mittauksilla.

Dronen avulla maastomittaus on tehokasta, sillä yhden työpäivän aikana saadaan parhaimmillaan hoidettua 300 hehtaaria ja yhden tunnin lennätyksellä 70 hehtaaria.

Ilmakuvausperusteinen kuvaus mahdollistaa sen, että puuston kasvuvaiheet voidaan määrittää hyvin pieneltä alalta, ja tieto poistettavista puista saadaan hakkuukoneen kuljettajalle erittäin tarkasti. Tällöin esimerkiksi suuremman väljennysharvennuksen sisällä oleva ensiharvennus tai pieni uudistusala voidaan hakata samalla kertaa. Kuvaus myös määrittää kuolleiden eli lahopuiden määrän.

Lue koko juttu dronekuvauksen hyödyistä ja kehitysnäkymistä metsätaloussuunnitelmien teossa Koneviestin sivuilta.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.