Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Metsänomistaja, satsaa turvavarusteisiin ja muista lepotauot

Ennakoi leimikon vaaranpaikat, äläkä yliarvioi omaa osaamistasi.
Veikko Oinosella kävi huono tuuri. Yleensä kypärä, viiltosuojahousut ja -käsineet sekä turvakengät suojaavat raivaussahan käyttäjän vammoilta.
Veikko Oinosella kävi huono tuuri. Yleensä kypärä, viiltosuojahousut ja -käsineet sekä turvakengät suojaavat raivaussahan käyttäjän vammoilta. Kuva: Hanne Manelius

Omatoimisen metsänomistajan kannattaa satsata kunnollisiin turvavarusteisiin, muistuttaa Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomen kehityspäällikkö Jussi Linnala.

”Kypäräpaketti, viiltosuojahousut ja -käsineet sekä turvakengät maksavat joitakin satasia, mutta onnettomuustilanteessa kukaan ei ole harmitellut niiden hankintahintaa.”

Leimikolle on syytä ottaa mukaan ensiapuvälineet. Markkinoilla on ensiapulaukkuja, joiden suunnittelussa on otettu huomioon erityisesti metsätöiden riskit: venähdykset, murtumat, lämpimänä pysyminen ja verenvuodon tyrehdyttäminen.

”Ensiapulaukku kulkee kätevästi eväsrepussa, mutta ensiside kannattaa sujauttaa taskuun”, Linnala vinkkaa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

 

Pistiäisallergikoille ampiaisen pisto voi aiheuttaa hengenvaarallisen allergisen reaktion eli anafylaksian. Jos olet allerginen ampiaisen pistoille, ota adrenaliini-injektori mukaan metsään. Muista kuitenkin, että injektori tarjoaa vain ensiavun. Anafylaktinen reaktio vaatii aina lääkärin hoitoa.

Käärmeen purema aiheuttaa anafylaktisen reaktion harvoin mutta vaatii seurantaa. Tänään vaatimattomalta näyttäneessä puremakohdassa voi huomenna olla valtaisa reaktio.

Moni turvautuu käärmeen purtua kyytabletteihin, vaikka niiden teho on vaatimaton.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Kyytabletin sisältämä kortisoni on reaktion kannalta merkityksetön mutta voi antaa turhaa turvallisuuden tunnetta. Toisaalta ei siitä varsinaista haittaakaan ole, ja teoreettisesti vaikutus on oikeansuuntainen”, sanoo maalaislääkäri Tapani Kiminkinen.

Kiminkinen muistuttaa, että kyyn pureman aiheuttamaan anafylaktiseen reaktioon kyytabletti ei auta. ”Anafylaksiaan tehoaa ainoastaan adrenaliini.”

Jos on saanut anafylaktisen reaktion ja pistänyt itse adrenaliinin, tulee aina kutsua ensihoito paikalle soittamalla 112. Metsästä ei saa lähteä pois yksin.

 

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Mikäli mahdollista, älä lähde leimikolle yksin. Jos kuitenkin joudut näin tekemään, huolehdi siitä, että joku tietää, missä olet. Ammattimetsureiden on soitettava työnantajalleen sekä työpäivän aikana että sen jälkeen. Jussi Linnala suosittelee kopioimaan hyvän tavan omaan käyttöön.

”Jos onnettomuus tapahtuu etkä pysty soittamaan apua itsellesi, joku hankkii sitä puolestasi.”

Jos et ole vielä ladannut puhelimeesi 112-sovellusta, tee se nyt. Kun soitat hätäpuhelun 112-sovelluksen kautta, tarkka sijaintisi välittyy hätäkeskukseen automaattisesti, jolloin apu tulee paikalle nopeammin. 112-sovellutuksen voi ladata Windows-, Android-, iPhone- ja Jolla-puhelimiin maksutta sovelluskaupasta. Tositilanteessa muista soittaa hätäpuhelu sovelluksen kautta.

Työmaalle kannattaa mennä autolla ja pysäköidä auto niin, että hätätilanteessa pääset helposti matkaan.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Onnettomuus sattuu helposti väsyneenä, joten tauota työtä riittävästi. Huolehdi turvallisuudestasi ennakoimalla leimikon vaaranpaikat. Esimerkiksi ojien ylityksen ajaksi raivaussaha kannattaa sammuttaa.

Älä yliarvioi omaa osaamistasi. Esimerkiksi myrskyn jäljiltä konkeloon kaatuneissa puissa on usein jännityksiä, jotka voivat olla hengenvaarallisia.

”Oma vahva suositukseni on se, että myrskytuhot jätetään aina ammattilaiselle ja vielä niin, että ammattilainen raivaa ne koneella”, Linnala sanoo.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.