Susialueilla hirvijahdin luonne muuttuu

Uutiset 02.10.2020

Koska metsästys tapahtuu nykyisin koirajahtina, ei jahtia voi suunnitella maastoihin, joissa on suuri todennäköisyys suden kohtaamiseen.


Aamun käskynjako käynnissä. Hirvijohtaja Pekka Puustinen kertoo päivän ohjelmasta ja siitä, miten passimiesten on toimittava mahdollisissa susihavainnoissa

Oskolan Erä ry:n metsästysalueet sijaitsevat Joensuun Kiihtelysvaarassa. Itärajalle on parikymmentä kilometriä.

Susi on Oskolassa jokavuotinen vieras. Joinakin vuosina harmaaturkkeja nähdään vain satunnaisesti, mutta kun susipari perustaa seudulle reviirin, muuttuvat havainnot säännöllisiksi. Tästä muistuttaa myös metsästysmajan salista löytyvä täytetty susi. Se kaadettiin seuran alueelta siihen aikaan, kun susijahti vielä oli nykyistä vapaampaa.

Kesällä ja syksyllä 2019 susista tehtiin Oskolassa näköhavaintoja viikoittain. Joskus oli kyseessä yksittäinen eläin, joskus taas lauma.

”Toissa torstaina metsäkoneen kuljettaja oli nähnyt maassa kantarelleja ja ruvennut keräämään niitä. Sieniä poimiessaan hän kuuli rapsetta ja huomasi ison suden noin 20 metrin päässä. Kauempaa metsästä kuului suden ulinaa”, hirvijohtaja Pekka Puustinen kertoo. ”Yksi venäläinen perhe näki äskettäin tiellä viisi sutta. Susista on myös riistakamerakuvia.”

Koska metsästys tapahtuu nykyisin koirajahtina, ei jahtia voi suunnitella maastoihin, joissa on suuri todennäköisyys suden kohtaamiseen. Varsinkin sulan maan aikaan, kun susien esiintymistä ei voi luotettavasti seurata jälkien avulla, susivaara hankaloittaa hirvenmetsästystä huomattavasti. Lokakuun puolivälissä 2019 Oskolan Erä ei päässyt lainkaan jahtiin kahdelle parhaalle hirvialueelleen.

”Metsästämme majan lähimaastoissa, jossa ei todennäköisesti tavata susia. Vasta lumikelillä otetaan käyttöön koko runsaan 8 600 hehtaarin hirvenmetsästysalue. Susien liikkeitä on silloin helpompi seurata”, Puustinen kertoo.

Hirvijahti venyy, kun parhaille alueille päästään vasta myöhemmin syksyllä. Tämän on havainnut myös Mikko Varis.

”Parina edellissyksynä viimeiset hirvet on saatu vasta joulukuulla, kun ei ole uskallettu mennä joka paikkaan.”

Yhtään Oskolan Erän hirvikoiraa ei ole menetetty susien suuhun muutaman viime syksyn aikana. Riski on kuitenkin aina olemassa. Alkusyksystä 2019 susi hyökkäsi Kiihtelysvaarassa metsästyskoiran kimppuun kesken koesuorituksen, mutta onneksi koira selviytyi tilanteesta hengissä.

”Susilla on paikkansa suomalaisessa luonnossa, mutta kyllä niitä täytyy saada metsästää, että pelko ihmistä kohtaan säilyy”, Oskolan Erän puheenjohtaja Jouko Heiskanen sanoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit