Avioeroon kannattaa varautua jo sukupolvenvaihdoksessa

Uutiset 11.01.2021

Asiantuntija pitää avio-oikeuden rajaamista järkevänä myös yhteisomistuksen kannalta.


Petteri Kivimäki
Minna Ikosen mukaan avio-oikeus kannattaa sulkea pois myös silloin, jos lahjan tai perinnön saaja omistaa metsä­tilasta murto-osan.

Jälkeläisen avioeroon kannattaa varautua jo metsätilan sukupolvenvaihdoksen yhteydessä, vaikka tulevasta puolisosta ei olisi vielä tietoakaan, sanoo UPM Metsän lakipalveluasiantuntija Minna Ikonen.

”Kun vanhemmat aikovat lahjoittaa metsää lapsilleen, silloin suosittelen ehdottomasti, että he sulkevat pois lahjansaajan aviopuolison avio-oikeuden metsätilaan.”

Ikosen mukaan avio-oikeus kannattaa aina sulkea pois myös silloin, jos lahjan tai perinnön saaja omistaa metsä­tilasta murto-osan.

”Jos avioerotilanteessa metsänomistajan osituksen piiriin kuuluva omaisuus on suurempi kuin puolison omaisuus, hän voi joutua luovuttamaan tälle metsätilansa.”

Näin saattaisi käydä, jos metsänomistaja ei pysty suorittamaan tasinkoa rahalla eikä hänellä ole luovuttaa puolisolleen muuta omaisuutta metsätilan sijaan.

”Kun avio-oikeus on suljettu pois lahjakirjassa tai testamentissa, ei pitkään omassa suvussa kulkenut metsätila pääse livahtamaan toiseen sukuun.”

Ikonen pitää avio-oikeuden rajaamista järkevänä myös yhteisomistuksen kannalta.

”Tällöin vältytään siltä, että metsätilan omistaisivat kaksi sisarusta ja kolmannen sisaruksen entinen puoliso. Jos välit ovat riitaisat, omistajanvaihdos voisi hankaloittaa metsätilan hoitoa.”

Artikkeli on julkaistu Aarteessa 11/2020.

Aiheeseen liittyvät artikkelit