Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Markkinat arvostavat sertifioitua puuta –”Kestävyyden merkitys kasvaa maailmanlaajuisesti”

Metsäsertifiointi edistää metsien kestävää käyttöä ja helpottaa puun pääsyä markkinoille. Tänä vuonna PEFCin vaatimuksia aletaan tarkistaa.
PEFC-sertifioinnin suosio on kasvanut parin viime vuoden aikana.
PEFC-sertifioinnin suosio on kasvanut parin viime vuoden aikana. Kuva: Kimmo Haimi

Suomen metsistä noin 90 prosenttia on PEFC-sertifioituja ja noin kahdeksan prosenttia FSC-sertifioituja. Kriteereissä ei ole kovin suuria eroja. FSC säätelee tiukemmin metsätalouden ulkopuolelle jätettävien alueiden käyttöä. PEFCissä taas työturvallisuutta ja puunkorjuun laatua koskevat vaatimukset ovat tiukemmat.

Suomen FSC-sertifioidut metsät ovat pääsääntöisesti mukana myös PEFCissä. Tuplasertifiointi on PEFC Suomen pääsihteerin Auvo Kaivolan mukaan lisääntymässä.

”Suomessa osa puunostajista tarjoaa FSC-sertifiointia PEFCin mukaisesti sertifioituihin metsiin. Näyttää siltä, että tuotemarkkinoinnin vuoksi tuotantolaitoksille tarvitaan puuta molemmista järjestelmistä. Ruotsissa virta vie toiseen suuntaan, ja FSC-metsiä on tuotu laajasti ­PEFCin piiriin.”

Touko-kesäkuussa alkaa työ PEFCin vaatimusten tarkistamiseksi. Suomessa nyt käytössä olevat kriteerit määriteltiin vuosina 2013–2014.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Metsien rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä, sopeutuminen ilmastonmuutokseen sekä puuntuotannon ja metsien monikäytön yhteensovittaminen asettavat uusia haasteita metsien hoidolle ja käytölle”, Kaivola summaa.

Standardityö on avoin teollisuuden, metsänomistajien, kaupan ja kuluttajien edustajille ja luontojärjestöille. Tarkistukseen voi osallistua myös julkisen kommentoinnin kautta.

Ryhmäsertifiointi on vaivatonta

Metsien sertifiointi on Suomessa vapaaehtoista, mutta markkinat arvostavat sertifioitua puuta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Kestävyyden merkitys kasvaa maailmanlaajuisesti, kuluttajien ympäristötietoisuus lisääntyy, ja markkinoilla edellytetään yhä laajemmin tietoa raaka-aineiden kestävästä alkuperästä.”

Kahden viime vuoden aikana PEFC-hehtaarien määrä on kasvanut Suomen yksityismetsissä 1,5 miljoonalla hehtaarilla. Kaivolan mukaan kasvu johtuu siitä, että puun ostajat ottavat metsäsertifioinnin puheeksi puukauppaa hierottaessa.

Kansainvälisillä tuotemarkkinoilla PEFC ei Kaivolan mielestä kuitenkaan ole vielä riittävän tunnettu. ”Tarve panostaa tunnettuuteen jatkuu, koska metsäteollisuus on Suomessa vientivetoista.”

Ryhmäsertifiointi on metsänomistajalle vaivattomin ja edullisin tapa saada oma metsä sertifioinnin piiriin. Metsänhoitoyhdistysten jäsenet saavat PEFC-sertifioinnin jäsenpalveluna, jolloin hinta sisältyy jäsenmaksuun. Sertifiointiin voi liittyä myös olemalla yhteydessä Kestävän Metsätalouden Yhdistykseen, jolloin osallistumisen hinta on 50 euroa. Kolmas vaihtoehto metsänomistajalle on valita sellainen metsäsuunnittelu- tai puunkorjuuyritys, joka tarjoaa osallistumisen PEFCiin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Artikkeli on julkaistu Aarteessa 4/2019.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.