Jaakko Pessinen käytti talvisin sanomalehteä kumiturvasaappaissa – ”Sanomalehti imee tehokkaasti kosteutta”

Uutiset 03.03.2021

Metsätyö on talvella raakaa työtä, se ei siitä Jaakko Pessisen mukaan muuksi muutu. Muutamilla nikseillä hän sai pidettyä jalat lämpiminä.


Risto Jussila
Talviolosuhteissa kengissä pitää myös olla riittävästi väljyyttää, Jaakko Pessinen tietää.

Pitkä ura opetti metsuri­legenda Jaakko Pessiselle keinot, joilla hän selviytyi metsätyön vaikeista olosuhteista. Yksi niistä oli tapa suojata jalat kylmyydeltä sanomalehdellä.

Jaakko kuivatti kumiturvasaappaat pannuhuoneessa. Pakkas­aamuina ennen töihin lähtöä hän leikkasi saksilla kuiviin kenkiin Ilkka-lehdestä kengän muotoiset, puolesta sentistä senttiin paksut tukot pohjallisiksi.

”Sanomalehti imee tehokkaasti kosteutta. Sillä tavalla sukat pysyvät kuivina koko päivän”, Jaakko kertoo.

Juuri sukkien kostuminen on se tekijä, joka yhdessä pakkasen kanssa saa jalat palelemaan. Kuivissa sukissa jalat kestävät kylmää paljon paremmin.

”Minulla oli kumiturvasaappaissa talvella aina vähintään kahdet villasukat. Jos oli oikein kova pakkanen, käytin kolmia. Lisäksi kenkien pitää olla väljät, jotta niissä on myös ilmaa. Se toimii lämpöeristeenä.”

Lahkeen Jaakko piti talvella kengän päällä, jotta lumi ei pääse sisään.

Monien villasukkien takia hän käytti talvella suuria saappaita, yleensä numeroa 47. Kovimpia pakkasia ja kolmia villasukkia varten hänellä oli ajoittain varalla 49 numeron kengät, jotta väljyyttä oli riittävästi.

Jo 47-numeroiset ovat Jaakon mukaan jaloissa ”mölöskyt”. Ne tekevät kävelyn hieman kankeaksi oksien seassa.

”Mutta en kärsinyt koskaan jalkojen palelusta. Jos sukat kostuivat, minulla oli repussa Ilkka ja varasukkia. Revin lehdestä käsin uudet pohjalliset ja vaihdoin sukat kuiviin.”

Metsätyö on talvella raakaa työtä, se ei siitä Jaakon mukaan muuksi muutu. ”Mutta repulta on vähän mukavampi taas lähteä, kun jalat ovat kuivat ja lämpimät.”

Aiheeseen liittyvät artikkelit