Havutukki tekee nyt kauppansa, ja keskihinnat jatkavat nousuaan

Uutiset 29.04.2021

Tukille on nyt kysyntää, kun sahatavaramarkkina käy kuumana. Tukkien keskihinta pystykaupoissa nousee tänä vuonna jopa kuusi prosenttia.


Sanne Katainen
Sahateollisuudessa käytetään sekä mänty-, kuusi- että koivutukkia. Valtaosa Suomen sahateollisuuden käyttämästä puusta on kotimaista.

Sahatavaralle on nyt poikkeuksellisen paljon kysyntää, vientihinnat ovat nousseet ja havutukki tekee kauppansa. Pellervon taloustutkimus ennustaa, että sahatavaran vientihinta kipuaa tänä vuonna peräti kahdeksan prosenttia ja sen seurauksena sahatavaran hinta nousee kotimaassa.

”Tänä vuonna sahatavaran viennissä ja hinnoissa koetaan jopa piikki, kun tuotteiden kysyntä kasvaa voimakkaasti ja maahantuojien varastot ovat paikoin jopa ennätysmäisen tyhjiä”, sanoo PTT:n metsäekonomisti Matti Valonen.

Viime vuonna Suomessa tuotettiin sahatavaraa noin 11 miljoonaa kuutiometriä. Kuluvana vuonna tuotantomäärä kohoaa PTT:n ennusteen mukaan seitsemän prosenttia ja ensi vuonna kolme prosenttia. Kysyntää vauhdittavat elvytys, yhteiskuntien avautuminen, asuntomarkkinoiden hyvä vire ja voimakkaasti lisääntynyt tee itse -rakentaminen.

Poikkeuksellinen tilanne näkyy jo rakennustarvikeliikkeissä.

”Sahatavaramarkkinoilla on käynnissä jotain sellaista, mitä ei ole koskaan aiemmin koettu”, Ylöjärvellä toimivan rakennustarvikeliike Puutoimi Oy:n kauppias Tapio Outinen toteaa yrityksen tiedotteessa.

Kauppias kuvailee sahatavaran hinnannousua räjähdysmäiseksi: hänen mukaansa hinnat nousivat vuodenvaihteessa 20–25 prosenttia ja huhtikuun alussa uudestaan 20–25 prosenttia. ”Olemme erittäin pahoillamme hintamuutoksista ja voimattomia muutoksen edessä”, Outinen kirjoittaa.

PTT:n Matti Valonen ennustaa, että sahatavaran hintatilanne tasoittuu loppuvuotta kohden ja ensi vuonna vientihinta laskee hieman.

Kantorahatulot kasvussa

Puukaupoissa kysyntä painottuu tänä vuonna aikaisempaa enemmän tukkipuuhun. Alkuvuonna puukaupassa onkin nähty hurjia kasvulukuja. Esimerkiksi tammi-helmikuussa tukkien pystykauppamäärät olivat 75–93 prosenttia viime vuoden alkua suuremmat. PTT:n mukaan kehitys tasaantuu syksyä kohden.

Tukkien vuotuinen keskihinta pystykaupoissa nousee tänä vuonna jopa kuusi prosenttia viime vuoteen verrattuna. Ensi vuonna havutukkien vuotuiset keskihinnat jatkavat nousuaan tuotantokapasiteetin lisäyksen vuoksi: Metsä Groupin Rauman sahan on määrä käynnistyä ensi vuonna.

Tänä vuonna yksityismetsien bruttokantorahatulot kääntyvät nousuun. Nousua ennustetaan 14 prosenttia, eli bruttokantorahatulot nousevat kahteen miljardiin euroon. ”Tämä selittyy pitkälti sillä, että painotus on tukkileimikoissa”, PTT:n tutkimusjohtaja Paula Horne tarkentaa.

Artikkeli on julkaistu Aarteessa 4/2021.

Aiheeseen liittyvät artikkelit