”Tulimyrsky levisi kolmeen suuntaan”, muistelee pelastuspäällikkö Kalajoen viimekesäistä metsäpaloa

Uutiset 10.12.2021

Kalajoen metsäpalon epäillään saaneen alkunsa huolimattomuudesta.


Aki Paavola
Kalajoen Rautiossa paloi heinä-elokuun vaihteessa 227 hehtaaria metsää. Osa paloalueesta on nyt päätetty suojella Metson kautta.

Kalajoen viimekesäisen metsäpalon kiperimmät hetket koettiin kolmantena päivänä, helteisenä keskiviikkona 28. heinäkuuta, kun tuuli yltyi, maastopalo muuttui latvapaloksi ja paloalue moninkertaistui vain tunnissa.

”Tulimyrsky levisi kolmeen suuntaan”, kertoo Jokilaaksojen pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Pekka Räty. Väsyneet sammuttajat jouduttiin kutsumaan uudestaan töihin, lomalaiset ilmoittautuivat itse.

Loppujen lopuksi sammutustöihin osallistui 1 100 henkeä Suomen kaikista pelastuslaitoksista, Puolustusvoimien kalustoa ja varusmiehiä aina Kainuun prikaatista, yksityisten kaivin- ja metsäkoneita, traktoreita ja lietelantasäiliöitä sekä kaksi Mörköä Etelä-Savosta. Maasto oli välillä kivikkoa, välillä suota. Teitä oli onneksi tiheässä.

Erityiskiitoksen Räty antaa palokuntanaisille, jotka organisoivat satojen henkilöiden ympärivuorokautisen ruokahuollon.

Yksi lennossa kehitetty idea sammutustöissä oli tukkia paloalueelta neljä metsäojaa turvemaan vedenpinnan nostamiseksi. Tehokkaaksi osoittautuneen operaation suunnitteluun saatiin apua Metsänhoitoyhdistys Pyhä-Kalan ojitusasiantuntijalta.

Pekka Räty on huolissaan siitä, että Ilmatieteen laitoksen metsäpaloindeksi ei kerro riskin suuruutta kyllin tarkasti, kun pitkät kuivuusjaksot yleistyvät.

”Nykyään se voi olla jossain pitkään tapissa eli luvussa 6.”

Kalajoen palon epäillään saaneen alkunsa huolimattomuudesta. Palo syttyi Mutkalammin tuulipuiston työmaalla Susinevan suoalueella. Yhtä ihmistä epäillään yleisvaaran tuottamuksesta.

Valtaosan palaneesta metsästä omistaa Kalajoen seurakunta. Marraskuussa seurakunta päätti suojella 106 hehtaarin alueen osana Metso-ohjelmaa. Palanut metsä tarjoaa suotuisan elinympäristön monille uhan­alaisille lajeille.

Seudulla on roihahtanut kiinnostus sopimuspalokuntatoimintaan. Räty kertoo, että Raution paloasemalla ovat naulakkopaikat loppuneet.

Artikkeli on julkaistu Aarteessa 11/2021.

Aiheeseen liittyvät artikkelit