Metsäkeskus ottaa satelliittikuvat avuksi metsälain valvontaan

Uutiset 18.10.2017

Metsäkeskus toivoo, että sen testaama satelliittiseurantamenetelmä tuo läpinäkyvyyttä metsien hakkuisiin ja on samalla hyvä työkalu metsälain valvontaan.


Risto Jussila / VL-arkisto
Suomen metsäkeskus on ottamassa käyttöön satelliittiseurtaa helpottamaan metsien hakkuiden valvontaa.

Suomen metsäkeskus on ottamassa käyttöön satelliittiseurannan, jolla helpotetaan metsien hakkuiden valvontaa. Nyt käynnissä olevassa pilottivaiheessa metsäkeskus on verrannut satelliittikuvausaineistoa metsänkäyttöilmoituksiin ja tarkastanut niissä havaittuja eroavaisuuksia maastossa.

Metsäkeskuksen mukaan sen testaama satelliittiseurantamenetelmä tuo läpinäkyvyyttä metsien hakkuisiin ja on samalla hyvä työkalu metsälain valvontaan. Satelliittikuvista voidaan havaita hakkuiden aiheuttamat muutokset metsäpeitteeseen. Kuvausaineistot antavat tietoa, jonka avulla metsäkeskus pystyy kohdentamaan maastotarkastuksia.

”Valvonnan painopistettä voidaan siirtää nykyistä enemmän metsässä tapahtuneiden toimenpiteiden ja niiden laadun seurantaan. Myös monimuotoisuuden ja luontoarvojen säilymistä hakkuualoilla pystytään seuraamaan jatkossa entistä paremmin. Tehokkaasta lainvalvonnasta on hyötyä koko metsäalalle”, rahoituksen ja tarkastuksen palvelupäällikkö Aki Hostikka Suomen metsäkeskuksesta kertoo.

Satelliittiseurantaa kehitetään edelleen ensi vuonna, ja se on tarkoitus ottaa käyttöön koko maassa vuonna 2019. Metsäkeskus testaa menetelmää hallituksen Metsätieto ja sähköiset palvelut -kärkihankkeessa, jossa mukana ovat myös VTT, Satellio, Luke ja Syke.

Aiheeseen liittyvät artikkelit