HSY: Polta vain kuivaa puuta ja sytytä tulet oikein

Uutiset 25.10.2017

Hyvän palamisen tunnistaa piipusta nousevan savun väristä. Oman tulisijan sytyttämiseen kannattaa kysyä neuvoja nuohoojalta.


Johanna Mäkelä / VL-arkisto
Polta tulisijassa vain kuivaa puuta.

Lämmityskausi on aluillaan, mikä Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n mittausten mukaan näkyy erityisesti omakotialueiden ilmanlaadussa pääkaupunkiseudulla. Tämän vuoksi on oleellista, että tulisijaa käytetään oikein, HSY muistuttaa. Näin poltto on energiatehokasta ja terveydelle haitallisia päästöjä syntyy mahdollisimman vähän.

”Monet omakotiasujat lämmittävät tulisijaansa usein samoihin aikoihin. Esimerkiksi takkaa tai saunaa lämmitetään yleensä iltaisin ja viikonloppuisin. Tuolloin tiiviillä pientaloalueilla puun polton päästöt voivat näkyä ilmanlaadussa”, kuvailee HSY:n projektitutkija Nelli Kaski.

Talokohtaiset puunkäyttömäärät ovat HSY:n mukaan pääkaupunkiseudulla suhteellisen pieniä. Puunpolton päästöillä on kuitenkin merkitystä, sillä pääkaupunkiseudulla on tiiviisti rakennettuja alueita, joissa on paljon pientaloja ja asukkaita. Jokainen voi itse vaikuttaa siihen, kuinka puhtaasti puut palavat.

”Tärkeää on polttaa vain kuivaa puuta. Jos polttaa jätteitä tai märkää puuta, savupiipusta tupruaa ilmaan erityisen runsaasti päästöjä. Päästöt ovat haitallisia ihmisten terveydelle ja myös vähentävät viihtyisyyttä”, Kaski toteaa.

Huonossa puun palamisessa syntyy myös mustaa hiiltä eli nokea, joka Suomen leveyspiireiltä kulkeutuu arktisille alueille saakka ja aikaistaa jään sulamista, HSY:stä kerrotaan.

”Kannattaa kysyä omalta nuohoojalta lisätietoa tulisijan käytöstä. Oli kyseessä uusi tai vanha tulisija, nuohoojien vinkeillä tulisijan lämmitys onnistuu energiatehokkaasti ja vähäpäästöisesti”, Kaski sanoo.

Hyvän palamisen tunnistaa piipusta nousevan savun väristä. Kun savu on vaaleaa ja miedon hajuista, puunpoltto sujuu hyvin. Paloilmaa on silloin sopivasti ja käytetyt puut ovat kuivia.

HSY muistuttaa myös oikeaoppisesta puiden sytyttämisestä: Kun polttopuut sytyttää päältä, puu palaa tulisijassa hallitusti ja päästöjä syntyy vähemmän. Jos sytyttää polttopuut alapuolelta, kaikki puut palavat yhtä aikaa. Tällöin palaminen ei saa riittävästi ilmaa, minkä vuoksi syntyy paljon savua. Lisäksi puista vapautuvat kaasut karkaavat palamattomina hormiin eikä lämpöä saada talteen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit