Riistakeskus: Aloita eläinten talviruokinta nyt ja jatka läpi talven

Uutiset 26.10.2017

Oikein sijoitetulla ruokintapaikalla voidaan vähentää maa- ja metsätaloudelle sekä liikenteelle aiheutuvia vahinkoja.


Markku Vuorikari / VL-arkisto
Kuusipeurat ovat tyypillisiä talviruokittavia eläimiä.

Talven lähestyessä eläinten ravinnonsaanti vaikeutuu. Eläinten talviruokinta on hyvä aloittaa ennen lumen tuloa, jotta eläimet löytävät ruokintapaikat ja eläinten elimistöllä on aikaa sopeutua tarjottavaan ravintoon, Suomen Riistakeskus muistuttaa.

Aloitettua talviruokintaa tulee jatkaa läpi talven, aina lumien sulamiseen saakka. Oikein sijoitetulla ruokintapaikalla voidaan myös vähentää maa- ja metsätaloudelle sekä liikenteelle aiheutuvia vahinkoja.

Pienet hirvieläimet kuten kuusipeura, valkohäntäpeura sekä metsäkauris ovat tyypillisiä talviruokittavia eläimiä. Lisäksi metsäjänis ja rusakko sekä riistalinnuista fasaani ja peltopyy tulevat halukkaasti tarjotulle ruokapaikalle.

Riistakeskuksen ohjeiden mukaan ruokintapaikka tulee valita eläinten luontaisten elinalueiden mukaan. Paikan valinnassa on hyvä huomioida, etteivät eläimet joudu kulkemaan vilkkaiden teiden ylitse päivälepopaikoiltaan. Ruokintapaikan ylläpitämiselle tulee olla aina maanomistajan lupa. Jos ruokintapaikka sijoitetaan pihapiiriin, ruokinta voi johtaa eläinten kesyyntymiseen.

Riistan ruokinnassa kannattaa suosia syksyn omenasadon ylijäämää, juureksia, perunaa ja rehujuurikkaita. Myös viljat, kuten kaura sekä apilapitoinen heinä sopivat hyvin nisäkkäille. Riistalinnuille voi tarjota viljaa sekä soraa jauhinkiviksi. Lintujen ruokintapaikan läheisyydessä tulee olla pensaikkoa tai muuta suojakasvillisuutta, johon linnut voivat paeta vaaran uhatessa.

Homeista tai muutoinkaan pilaantunutta ravintoa ei eläimille tule tarjota. Kyseenalaista on myös tarjota esimerkiksi vanhaa leipää tai pullaa, koska ne sisältävät muun muassa hiivoja. Ne saattavat aiheuttaa vakavia ruoansulatushäiriöitä ja eläimen menehtymisen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit