Suomi ja Ruotsi yhdistävät voimansa metsäbiotalouden tutkimuksessa

Uutiset 30.10.2017

Ministerit Jari Leppä ja Sven-Erik Bucht tapasivat Tukholmassa torstaina 26. lokakuuta.


Peter Knutson / Kungahuset.se
Ruotsi lahjoitti Suomelle Tandem Forest Values -tutkimusrahaston satavuotislahjaksi kesäkuussa. Lahjan luovutti kuningas Kaarle Kustaa Suomen-vierailullaan kesäkuussa.

Suomi ja Ruotsi käynnistävät yhteisen tutkijakoulun ja biojalostamoihin syventyvän tutkimusohjelman. Tutkijakoulun aiheita ovat puurakentaminen ja metsien kasvu. Lisäksi Suomi ja Ruotsi järjestävät laajan metsäkonferenssin Espoon Hanasaaressa huhtikuussa 2018.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ja Ruotsin maaseutuministeri Sven-Erik Bucht keskustelivat tutkimusyhteistyön tiivistämisestä, biotaloudesta ja kansallisen metsäpolitiikan painopisteistä Ruotsin kuninkaallisen metsä- ja maatalousakatemian järjestämässä seminaarissa Tukholmassa torstaina 26. lokakuuta. Tilaisuuden avasi Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa.

Ruotsi lahjoitti Suomelle Tandem Forest Values -tutkimusrahaston satavuotislahjaksi kesäkuussa. Ruotsalais-suomalainen metsäntutkimushanke koostuu kahdestatoista kaksivuotisesta tutkijanvirasta.

”Olemme hyvin iloisia Ruotsin satavuotislahjasta Suomelle. Lahja on kuin peruskivi Suomen ja Ruotsin syvenevälle biotalousyhteistyölle”, sanoo ministeri Jari Leppä.

Torstaina järjestetyssä seminaarissa keskusteltiin ruotsalais-suomalaisesta metsäntutkimuksesta, tutkimushaun teemoista ja siitä, miten Ruotsi ja Suomi voivat edistää kestävää metsänhoitoa samalla kun kehitetään uusia tuotteita.

Metsäntutkimushanke toteutetaan yhteistyössä Ruotsin hallituksen sekä yksityisten rahoittajien kanssa. Rahoittajia ovat Marianne ja Marcus Wallenbergin säätiö, Kempe-Skogsindustrins forskningsstiftelse sekä Kungliga skogs- och lantbruksakademin.

Suomi ja Ruotsi ovat EU:n metsäisimmät maat, ja niillä on paljon yhteisiä etuja ajettavana. Pääministeri Juha Sipilä ja Ruotsin pääministeri Stefan Löfven tekivät elokuussa aloitteen biotalousyhteistyön tiivistämisestä, mikä tähtää alan toiminnan tehostamiseen molemmissa maissa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit