Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

CLT:n suosio kasvaa – Stora Enso satsaa tuotantoon Itävallassa ja Ruotsissa

Stora Enson Itävallassa valmistamat CLT-elementit voivat olla jopa 16 metrin mittaisia ja 30 sentin paksuisia.
Valmiit CLT-levyt odottavat pakkaamista Stora Enson tehtaalla Itävallan Ybbsissä.
Valmiit CLT-levyt odottavat pakkaamista Stora Enson tehtaalla Itävallan Ybbsissä. Kuva: Elina Lampela

CLT eli ristiinlaminoitu massiivipuu on kovassa nosteessa Euroopassa. Stora Enso on Euroopan suurin CLT-elementtien valmistaja. Sen Itävallan Ybbsissä ja Bad St. Leonhardissa sijaitsevien CLT-tehtaiden vuotuinen tuotantokapasiteetti on 160 000 kuutiota. Ybbsin tehtaan CLT-kapasiteetti nousee ensi vuonna nykyisestä 84 000 kuutiosta 100 000 kuutioon.

”CLT on nopeimmin kasvava tuoteryhmämme”, Stora Enson puutuotedivisioonan Keski-Euroopan johtaja Herbert Jöbstl kertoo.

Heinäkuussa Stora Enso kertoi investoivansa CLT:n tuotantoon myös Ruotsin Gruvönissä, jossa tuotannon on määrä alkaa vuoden 2019 ensimmäisellä neljänneksellä.

Stora Enson valmistamat CLT-elementit voivat olla jopa 16 metrin mittaisia ja 30 sentin paksuisia. Ristiinlaminoitu massiivipuuelementti kehiteltiin Itävallassa 1990-luvulla. Se valmistetaan liimaamalla päällekkäin ja ristikkäin 3–7 puulevykerrosta. CLT:llä on valmistajan mukaan paljon etuja.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Sen äänieristys on hyvä, hiilijalanjälki pieni ja hinnat kilpailukykyiset. Sillä voidaan rakentaa korkeita rakennuksia”, Herbert Jöbstl luettelee.

Itävallassa valmistetut elementtilevyt myydään pääosin kotimarkkinoille ja Saksaan.

Yli puolet Stora Enson Ybbsin-tehtaalla käytettävästä puusta ostetaan Itävallasta – sekä valtion metsistä että yksityisiltä omistajilta. Noin neljäsosa puusta on tsekkiläistä.

”Etämetsänomistus on yleistynyt Itävallassa. Ihmiset asuvat kaupungeissa ja metsät sijaitsevat etäämmällä. Metsänomistajat ovat silti kiinnostuneita hoitamaan ja myymään metsiään”, Ybbsin tehtaan johtaja Erich Faffelberger kertoo.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

2000-luvun alusta alkaen CLT-rakentaminen on lisääntynyt voimakkaasti Euroopassa. Puurakentamisen buumi ja suosio Keski-Euroopassa selittyvät ainakin osittain rakennusmääräyksillä, jotka ovat vapaammat kuin Suomessa, jossa suuren mittakaavan puurakentaminen tuli mahdolliseksi vasta vuonna 2011. Myös kiinnostus julkista puurakentamista kohtaan alkoi tuolloin kasvaa kotimaassa.

Huhtikuussa 2011 palomääräyksiä muutettiin niin, että puun käyttö tuli mahdolliseksi myös kerrostalorakentamisessa ja puujulkisivuisissa asuin- ja työpaikkarakennuksissa. Lisäksi puun käyttömahdollisuuksia laajennettiin betonisten kerrostalojen korjaamiseen ja lisäkerrosten rakentamiseen.

Tällä hetkellä kotimaassa on kaksi CLT-raaka-aineen valmistuslinjaa. CrossLam Kuhmon tehtaan kapasiteetti on noin 10 000 kuutiota ja Hoiskon eli CLT Finlandin vuosikapasiteetti noin 40 000 kuutiota. CLT Plant pyrkii aloittamaan kotimaisen tuotannon Kauhajoella ensi vuonna. Tehtaan lopullinen tuotantotavoite on noin 40 000 kuutiota.

Ainakaan toistaiseksi Stora Enso ei ole rakentamassa CLT-tehdasta Suomeen, vaan on päättänyt satsata Varkauden LVL-tehtaaseen eli vanerista ristiinliimatun puulevyn valmistamiseen. LVL-elementti voi olla mitoiltaan miltei samaa luokkaa kuin CLT, ja myös se on kerroksellisen rakenteensa ansiosta vahva. Stora Enson Varkauden-tehtaan tavoitekapasiteetti on 100 000 kuutiota vuodessa.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.