Löylylle sataa palkintoja – sauna rakennettiin lähes täysin venäläisestä puusta

Uutiset 14.11.2017

FSC-sertifioidun puun käyttö oli Löylyn omistajille avainkriteeri.


Jaana Kankaanpää / VL-arkisto
Sauna- ja ravintolakompleksi Löyly on saanut paljon huomiota niin kotimaassa kuin ulkomailla.

Viime vuonna Helsingin Hernesaareen rakennettu puinen sauna- ja ravintolakompleksi Löyly on saanut tänä vuonna kahdeksan kansainvälistä tunnustusta.

Tuoreimmat kansainvälisistä tunnustuksista tulivat urheilu- ja vapaa-ajan rakentamista palkitsevasta IOC/IAKS Award -kilpailusta, jossa Löyly voitti hopeaa sekä Pohjoismaista arkkitehtuuria arvioivasta Nordic Architecture Fair Awardista, jossa Löyly saavutti finaalipaikan.

IOC/IAKS Award on kilpailu, joka nostaa esille rakennuksia, joissa yhdistyy kestävä kehitys, toiminnallisuus sekä laadukas muotoilu ja jotka huomioivat rakennuksen jättämän perinnön tuleville sukupolville.

Nordic Architecture Fair Awardin finaalipaikka tarkoittaa, että Löyly arvioitiin kahdeksan parhaan uudisrakennuksen joukkoon Pohjoismaissa. Löyly oli ainoa suomalaisedustaja finaalissa.

Julkinen sauna on ollut kovassa käytössä vuoden ympäri. Rakennuksen kaikki puu on lämpökäsiteltyä, ja omistajan mukaan materiaali on kestänyt hyvin kulutusta.

Maaseudun Tulevaisuus uutisoi viime vuonna, että Löyly on rakennettu lähes täysin venäläisestä FSC-sertifioidusta puusta. Rakennuspuusta valtaosa on tuotu Pin Arctic Oy:n mäntymetsistä Venäjän Kostamuksesta. Syynä tähän on Maaseudun Tulevaisuuden mukaan vähäisten FSC-sertifioitujen metsien määrä kotimaassa.

Pin Arctic Oy:n toimitusjohtaja Matti Kontro kertoi Maaseudun Tulevaisuudelle, että saunassa on mäntyä arviolta 90 prosenttia koko puutavarasta. Sisärakenteissa käytetty koivu on kotimaista.

Sauna sai ensimmäisenä Suomessa FSC-projektisertifikaatin. Löylyn toinen omistaja, kansanedustaja Antero Vartia (vihr.) piti sertifiointia avainkriteerinä saunalle.

”FSC-logo kertoo siitä, että tiedämme tarkalleen, mistä puu tulee. PEFC-logo ei kerro alkuperää”, Vartia kertoi Maaseudun Tulevaisuudelle.

Aiheeseen liittyvät artikkelit