Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Tutkija katkaisi tulehduskierteen syömällä marjoja – marjatutkimuksiin ei ole järjestynyt rahoitusta

Laboratoriokokeissa marjat tehosivat muun muassa aivokalvontulehdusta aiheuttavaa meningokokkibakteeria ja pneumokokkia vastaan.
Karpalo on osoittautunut laboratoriokokeissa muita marjoja tehokkaammaksi bakteerintorjujaksi.
Karpalo on osoittautunut laboratoriokokeissa muita marjoja tehokkaammaksi bakteerintorjujaksi. Kuva: Johannes Tervo / VL-arkisto

Farmasian ja kansanterveystieteen dosentti Carina Tikkanen-Kaukasen kalenteriin oli kymmenkunta vuotta sitten varattu leikkausaika jatkuvien poskiontelotulehdusten vuoksi. Sitten hän kuuli tutkijaryhmänsä kokeista, joissa testattiin suomalaisten metsämarjojen vaikutusta infektioita aiheuttaviin bakteereihin.

”Laboratoriokokeissa osoittautui, että marjat voivat estää bakteereiden kiinnittymisen soluihin. Erityisen kuvaava oli koe, jossa ihmisen keuhkosoluille asetettiin pneumokokkibakteereita, jotka aiheuttavat muun muassa keuhkokuumetta. Bakteerit suorastaan humahtivat soluihin, mutta kun keuhkosoluja sitten käsiteltiin metsämarjojen fenoliyhdisteillä, bakteerit eivät enää pystynetkään kiinnittymään vaan huuhtoutuivat pois.”

Tikkanen-Kaukanen peruutti saman tien leikkausaikansa ja alkoi syödä metsämarjoja päivittäin.

”Yhtään poskiontelontulehdusta en ole sen jälkeen sairastanut, enkä yhtään antibioottikuuria saanut. Nykyään käytän marjojen lisäksi myös hunajaa sen antibioottisten vaikutusten vuoksi”, kertoo Tikkanen-Kaukanen, joka on tutkimusjohtaja Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista ja Luomuinstituutista.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Rahoitusta ihmisillä tehtäviin kliinisiin marjatutkimuksiin ei toistaiseksi ole järjestynyt.

”Siksi vielä ei voi käyttää terveysväittämiä metsämarjojen vaikutuksista infektioiden torjunnassa, mutta terveysvaikutuksista voi puhua. Kaikki laboratoriotutkimukset viittaavat siihen, että marjoja syömällä voi ehkäistä monia infektioita. Marjojen polyfenoliyhdisteet pystyvät estämään niiden rakenteiden toimintaa, joiden avulla bakteerit kiinnittyvät.”

Kliinisten tutkimusten puutteen vuoksi ei tiedetä varmasti, paljonko marjoja tulisi syödä tulehdusten ehkäisemiseksi. Tikkanen-Kaukanen itse noudattaa Arktiset aromit -yhdistyksen suositusta: kaksi desilitraa eli noin sata grammaa päivässä.

”Metsäkarpalo, metsämustikka, variksenmarja ja puolukka ovat kaikki tehokkaita bakteerintorjujia. Karpalo osoittautui vielä hivenen muita paremmaksi.”

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Pneumokokin lisäksi marjat tehosivat laboratoriossa aivokalvontulehdusta aiheuttavaa meningokokkibakteeria ja hammaskariesta aiheuttavia bakteereita vastaan.

”Muista tutkimuksista tiedetään esimerkiksi se, että marjat vaikuttavat aivojen ja silmien terveyteen ja voivat ehkäistä syöpäsolujen kasvua.”

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.