Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Suomalaisesta havusellusta ja muovista valmistettava materiaali korvaa öljypohjaista muovia

Aqvacompin käyttämällä menetelmällä ei ole ennen valmistettu biokomposiittia.
Aqvacompin tehtaalta lähtevä biokomposiitti näyttää ryyniltä. Materiaalista valmistetut tuotteet ovat lujia: esimerkiksi pitsinnypläyksessä käytettävät nypylät eivät lujallakaan väännöllä taivu.
Aqvacompin tehtaalta lähtevä biokomposiitti näyttää ryyniltä. Materiaalista valmistetut tuotteet ovat lujia: esimerkiksi pitsinnypläyksessä käytettävät nypylät eivät lujallakaan väännöllä taivu. Kuva: Elina Lampela

Metsä Groupin Rauman-sellutehtaan tontilla käynnistyi viime marraskuussa Aqvacompin biokomposiittitehdas.

”Se on maailman ensimmäinen sellutehtaaseen integroitu biokomposiittitehdas”, vuonna 2014 Sastamalassa toimintansa aloittaneen Aqvacompin toimitusjohtaja Jari Haapanen kertoo.

Yrityksen valmistama biokomposiitti on uudenlainen yhdistelmämateriaali, jossa muovin lujittamiseksi käytetään suomalaista pitkäkuituista havusellua. Materiaali on kevyttä ja lujaa, minkä lisäksi sen ympäristöjalanjälki on öljypohjaista muovia pienempi.

”Biokomposiitin lujuus perustuu muun muassa siihen, että kuidut menevät kolmeen suuntaan. Lasi- ja hiilikuiduissa kuidut ovat vain yhteen suuntaan vahvoja”, Haapanen kertoo ja naksauttaa hiilikuidusta valmistetun rannesuojan kevyesti poikki.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Sellusta ja muovista valmistettava massa tehdään niin sanotulla märkärainausmenetelmällä, joka on muovi- ja kumiteollisuuden kehitysyhtiö Elastopoli Oy:n patentoima prosessi.

”Tällä menetelmällä biokomposiittia ei ole ennen valmistettu.”

Koska Aqvacompin tehdas sijaitsee sellutehtaan tontilla, sellu saadaan biokomposiitin valmistukseen märkänä suoraan putkesta. Tällä tavalla kuidun lujittavat ominaisuudet saadaan parhaiten hyödynnettyä.

Yksinkertaistettuna prosessi etenee niin, että ensin sellu jauhetaan, sitten sellukuitu ja muovi sekoitetaan yhteen ja massa kuivataan ja rullataan. Aqvacompin tehtaalta asiakkaalle lähtevä tuote on pientä purua, joka valmistetaan lopputuotteiksi ruiskuvalamalla, samalla tavalla kuin muovi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Biokomposiitissa on sellua 10–60 prosenttia ja loput muovia. Sellun osuus määräytyy käyttökohteen mukaan.”

Biokomposiitti on omiaan muun muassa soitin-, kodinkone- ja ajoneuvoteollisuuden tuotteisiin.

”Siinä on samat ominaisuudet kuin puussa. Biokomposiitti käyttäytyy äänen kanssa samalla tavalla kuin puu. Soittimiin käytettävässä materiaalissa on noin 40–50 prosenttia sellukuitua”, Haapanen kuvailee.

Tällä hetkellä yrityksen suurin yhteistyökumppani on elektroniikkavalmistaja LG. Aqvacomp ja LG sopivat biokomposiitin toimittamisesta LG:n Soundbar SJ 9 -kaiuttimiin vuonna 2016, ja kaiutinmalli on ollut tuotannossa viime vuoden alusta alkaen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Meidän markkinat ovat lähes kokonaan Kaukoidässä.”

Aqvacompin Rauman-tehtaan tavoite biokomposiitin tuotantokapasiteetiksi on 3 000 tonnia vuodessa. Yrityksen suunnitelmissa on rakentaa tehdas myös Äänekoskelle Metsä Groupin biotuotetehtaan läheisyyteen.

”Siellä kapasiteettia ja tilaa on enemmän. Meille sopii yhteistyökumppaniksi mikä tahansa sellutehdas, joka tekee havukuitua.”

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.