Näin keräät ja säilöt mahlaa

Uutiset 23.03.2018

Puhtaus on puoli ruokaa myös mahlankeruussa. Jos haluat säilöä mahlan, se täytyy käsitellä. Muista, että mahlankeruu vaatii maanomistajan luvan.


Jere Lauha / VL-arkisto
Mahlan valuminen ehtyy itsestään puun silmujen puhjetessa.
  1. Aseta keräilyastia puun varjopuolelle ja suojaa lumella.
  2. Viillä tuoheen pieni kieleke ja nosta tuohta niin, että pääset nävertämään puun tyveen hiukan keräilyastiaa ylemmäs 3 cm syvän kolon, johon asetat letkun. Letkun toinen pää ohjataan keräilyastian kanteen tai korkkiin, johon on tehty letkulle reikä. Päivän mittaan seurataan astian täyttymistä.
  3. Kun astia on täynnä, vaihda puhdas tilalle ja vie saatu neste heti kylmään. Viisainta on jakaa mahla heti pieniin rasioihin ja pakastaa. Maistiaismahla säilyy jääkaapissa pari vuorokautta raikkaana.
  4. Mahlan valuminen ehtyy itsestään puun silmujen puhjetessa. Poista letku ja suojaa kolo oksavahalla, pihkalla tai puutapilla. Jos tuohikieleke on vielä paikallaan, paina se haavan peitoksi; puu hoitaa itse kolon umpeen.


Mahlan kuumakäsittely

  • Kun haluat säilöä mahlan jääkaappiin tai kellariin, lisää siihen 1,3 g omena- tai sitruunahappoa (saa apteekista ja joskus myös ruokakaupan maustehyllyköstä) mahlalitraa kohden ja kuumenna mahla kiehuvaksi.
  • Pullota heti kuumiin pulloihin ja sulje välittömästi.
  • Säilytä kuten marjamehut kylmässä. Säilötty mehu käy juomiin ja ruoanvalmistukseen.
  • Mahla kestää kirpeyttä, kuten puolukkaa, karpaloa tai omenamehua. Myös sitruuna- ja greippimehu sekä mintun ja sitruunamelissan lehdet maustavat mahlan raikkaaksi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit