Julkiselle hirsirakentamiselle on kysyntää: ”Hirsi nähdään terveellisenä vaihtoehtona”

Uutiset 29.03.2018

Hirsi kiinnostaa erityisesti päiväkoti- ja koulurakentamisessa.


Vesa-Matti Väärä
Auralainen päiväkoti Kurki on rakennettu hirrestä. Kiipeilyseinä on hirsipaneelia. Hirsitaloteollisuus ry:n asiamiehen Seppo Romppaisen mukaan julkinen hirsirakentaminen on nouseva trendi.

Julkinen hirsirakentaminen on nouseva trendi, kertoo suomalaisia hirsitalovalmistajia edustavan Hirsitaloteollisuus ry:n asiamies Seppo Romppainen.

”Etenkin päiväkoti- ja koulurakentamisessa hirsi kiinnostaa. Sisäilmaongelmat herättävät huolta, ja hirsi nähdään terveellisenä ja turvallisena vaihtoehtona”, Romppainen sanoo.

Vielä kymmenisen vuotta sitten julkisia hirsirakennuksia ei oikeastaan ollut. Nyt niitä tulee vuosittain useita. Romppaisen mukaan kysyntää olisi enemmänkin, mutta osalle rakentajista ja suunnittelijoista hirsirakentaminen on vierasta. Moni projekti on suunnittelupöydällä kääntynyt betoniksi.

Neliöhinnoiltaan julkiset hirsirakennukset ovat Romppaisen mukaan samassa hintahaarukassa kuin muut vastaavat rakennukset. Uudenlaiset tekniset ratkaisut, kuten nollanurkka ja painumaton hirsi, mahdollistavat modernin arkkitehtuurin ja hirren yhdistämisen muihin materiaaleihin. Esimerkiksi Pudasjärvellä puu- ja hirsirakentaminen on määrätty standardiksi.

Hirren hiilinieluluonne on valtti, kun yhteisöt pyrkivät vähentämään hiilidioksidipäästöjään. Ja kun on tutkittu hirsisiä omakotitaloja, on käynyt ilmi, että hirsitalot ovat myös energiapihimpiä kuin ennalta on arvioitu.

Aiheeseen liittyvät artikkelit