Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Metsähallitus kehittää ilmastonmuutosta hillitsevää metsänhoitomallia

Hiililuokitus jakaa metsätalouden piirissä olevat kohteet seitsemään luokkaan, joissa painotetaan joko hiilensidonnan tai hiilivarastojen merkitystä.
Metsähallituksen tuottama hiililuokitus koskee jokaista valtion talouskäytössä olevan metsän puustokuviota.
Metsähallituksen tuottama hiililuokitus koskee jokaista valtion talouskäytössä olevan metsän puustokuviota. Kuva: Kari Salonen / VL-arkisto

Metsähallitus Metsätalous Oy:n hankkeessa on tuotettu uudenlainen menetelmä, metsämaiden hiililuokitus, välineeksi käytännön työhön. Ilmastoviisas Metsätalous -hankkeessa tutkittiin metsätaloustoimenpiteiden vaikutusta hiilen sitomiseen ja varastointiin ilmastonäkökulmasta.

Hiililuokitus jakaa metsätalouden piirissä olevat kohteet seitsemään luokkaan, joissa painotetaan joko hiilensidonnan tai hiilivarastojen merkitystä. Luokat sisältävät laskelmiin perustuvia toimenpidesuosituksia metsänhoidolle.

”Siellä, missä puuston kasvu ja siten hiilen sitominen on nopeinta, monikäyttömetsätaloudessa keskitytään metsien tuottokykyyn. Hitaamman kasvun alueilla ja erityiskohteissa painotetaan enemmän metsien terveyden ylläpitoa sekä muiden käyttömuotojen yhteensovittamista”, projektipäällikkö Ilkka Vaara kuvailee.

Hiililuokitus koskee jokaista valtion talouskäytössä olevan metsän puustokuviota, joita on yhteensä 10 miljoonaa. Luokitus paljastaa kunkin puustokuvion merkityksen hiilen sidonnassa ja varastoinnissa. Luokitus antaa perusteet metsänhoito-ohjeiden soveltamiseen luokittain.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Perustyö luokittelussa on nyt tehty. Kun tutkimustietoa tulee lisää, voidaan metsien hiilensidonnan ja -varastoinnin kokonaisuutta ja ohjeistusta eri tyyppisissä kohteissa tarkentaa nopeastikin”, Vaara kertoo.

Ilmastoviisas metsätalous on osa Metsähallituksen valmisteilla olevaa vastuullisuusohjelmaa, joka pohjautuu YK:n kestävän kehityksen tavoiteohjelman sisältöihin. Niistä yksi on toimia kiireellisesti ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia vastaan.

”Yhteisen omaisuuden hoitajana Metsähallituksella on muita metsänomistajia suurempi vastuu tulevien sukupolvien tarpeiden huomioon ottamisessa. Lähes puolet valtion maista on suojeltu ja siten pysyvillä päätöksillä hiilivarastona”, Metsähallituksen pääjohtaja Pentti Hyttinen toteaa.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.