Luonnonperintösäätiö osti 78. luonnonsuojelualueensa – uusi alue sijaitsee Pälkäneellä

Uutiset 18.04.2018

Arvokkaita luonnonalueita lahjoitusvaroin hankkiva Luonnonperintösäätiö on ostanut Pälkäneen Luopioisista 22 hehtaarin metsäalueen. Se on säätiön 78. luonnonsuojelualue.


Anneli Jussila
Kukkialehto talviasussaan.

Luonnonperintösäätiö on nimennyt uuden luonnonsuojelualueensa Kukkialehdoksi. Kukkiajärven itärannalla Kouvalan kylässä sijaitseva lehtomainen metsäalue rajoittuu kahdelta puolelta jo aiemmin perustettuihin luonnonsuojelualueisiin. Yhdessä näistä muodostuu noin 35 hehtaarin arvokas suojelukokonaisuus, joka itäpuolella ulottuu Kukkian rantaan asti.

Uuden suojelualueen maapohja on rehevää ja lähteistä ja siellä esiintyy lehtomaisuudesta kertovia kasveja kuten näsiää, taikinamarjaa ja kämmekkäkasveja. Alueen kainaloon lounaispuolen rajanaapuriksi jää kuuluisa Takkulan lehmuslehtoalue, jolla kasvaa harvinaislaatuisen kookkaita ja korkeita metsälehmuksia.

”Kukkialehtoon kuuluu mielenkiintoisia kalliomuodostelmia luolamaisine syvennyksineen”, kertoo Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Anneli Jussila.

Jussila iloitsee siitä, että Kukkialehdon metsässä on jo pitkään ollut metsästys kielletty, mitä todistivat talvisella käynnillä harvinaisen runsaat eläinten lumijäljet.

”Myös lehtopöllö silmäili meitä kulkijoita puun oksalta. Kevään koittaessa päästään tutkimaan tarkemmin alueen kiinnostavaa kasvillisuutta”, Jussila sanoo.

Kuusikkoinen mutta myös mäntyä ja lehtipuuta kasvava runsaspuustoinen alue ostettiin suojelumyönteiseltä perikunnalta.

Vuonna 1995 perustetulla Luonnonperintösäätiöllä on Suomessa 78 luonnonsuojelualuetta, yhteensä noin 1 620 hehtaaria. Säätiön hallituksen puheenjohtaja on Pentti Linkola.

Aiheeseen liittyvät artikkelit