Metsähallitus tarkastaa kevään aikana 144 metson soidinta – tiedot tukevat metsäsuunnittelua

Uutiset 02.05.2018

Metsähallituksen tavoitteena on selvittää metsojen soidinpaikkojen sijaintia ja metsojen määrää.


Kari Salonen / VL-arkisto
Metsojen elinpiirit voivat olla jopa satoja hehtaareita.

Ennen kuin lumipeitteeseen ilmestyneet pälviaukot ehtivät laajentua, alkavat metsokukot hakeutua soidinalueelleen. Samoihin aikoihin alkaa myös Metsähallituksen suunnittelijoiden ja metsureiden työ soidinalueiden sijainnin ja toiminnan kartoittamiseksi.

Metsähallitus tarkastaa tänä keväänä valtion mailla Pohjanmaa-Kainuun alueella yhteensä 144 soidinta: Kainuussa 94, Koillismaalla 40 ja Keski-Pohjanmaalla 10 kappaletta. Tarkastukset aloitettiin huhtikuun viimeisellä viikolla ja ne kestävät muutaman viikon.

Tavoitteena on selvittää metsojen soidinpaikkojen sijainti ja metsojen määrä sekä seurata metsätalouden vaikutuksia metson soidinpaikkojen säilymiseen. Tietoja käytetään metsäsuunnittelun tukena.

Seuranta tehdään metsoja häiritsemättä, mutta jos metsoista halutaan saada jälkien lisäksi myös ääni- tai näköhavaintoja, on metsään suunnattava aamun pikkutunneilla.

Metsähallituksen metsuri Hannu Heikkinen on ollut soitimien tarkastustöissä muun muassa Vaalan Järvikylässä.

”Kello 2.15 herätys kotona, sitten autolla ja loppumatka hiihtämällä soitimelle. Kello 4 soitimella oli jo koppeloita paikalla. Kiivain meno oli viiden–kuuden maissa, jolloin paikalla oli 10 koppeloa ja kolme metsokukkoa. Itse meinasin jäätyä kolmen tunnin paikallaanolon aikana”, Heikkinen kertoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit