Riistapelto ohjaa riistan reittejä ja lisää luonnon monimuotoisuutta – kylvöaika on nyt

Uutiset 09.05.2018

Riistapellot ja -kaistat kannattaa kylvää ennen juhannusta.


Hia Sjöblom
”Pahin rikka-aalto on syytä torjua mekaanisesti alkukeväästä”, Sebastian Sohlberg sanoo.

Kauniisti kukkiva riistapelto ruokkii riistaa ja ohjailee riistan reittejä. Oikein sijoitetut riistakaistat ja -pellot houkuttelevat riistaa pois elintarvikkeiden raaka-aineita tuottavilta pelloilta ja liikenteen tieltä.

Malmgård Sjundeån tiloissa Siuntiossa toimii riistasiemeniin erikoistunut Malmgård Riistasiemen Oy. Iso osa siemenistä tuodaan eri puolilta Eurooppaa. Omistaja Sebastian Sohlberg korostaa, että kaiken aikaa on menossa kokeiluja ja tuotekehittelyä. Pitää löytyä yhteensopivia lajikkeita, jotka selviävät Suomen oloissa.

”Riistaseos on paljon enemmän kuin pelkkä rehukaali.”

Sohlbergin mukaan hyvä riistaseos sisältää hyviä ja näyttäviä kukkijoita, jotka maistuvat riistalle ja houkuttelevat pölyttäjiä sekä kaunistavat maisemaa.

”Tänä vuonna keskitymme pölyttäjien seurantaan. Pölyttäjät ovat elintärkeitä luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen ja kehittämisen kannalta.”

Suomen Riistakeskuksen mukaan riistapelloiksi soveltuvia viljelykohteita ovat lähtökohtaisesti maatalouden eri tukimuotojen ja sopimusten ulkopuolelle jääneet tai viljelemättömät kohteet, kuten pienet metsäpellot.

Peltomaisemassa riistakaistat houkuttelevat pölyttäjiä, jotka tulevat samalla tekemään työtään myös esimerkiksi härkäpapu- ja öljykasvipelloilla. Ne suojaavat peltolintuja ja pitävät riistaeläimet poissa pelloilta. Hyvällä suunnittelulla tuotantokasvit saavat kasvaa rauhassa.

”Kaikkia peltoneliöitä ei kannata käyttää viljan tuotantoon, vaan laittaa ne edistämään monimuotoisuutta”, Sohlberg sanoo.

Riistapellot ja -kaistat kannattaa kylvää ennen juhannusta. Monet riistapeltolajikkeet ovat kuitenkin monivuotisia, joten niitä ei tarvitse kylvää joka vuosi.

Riistakaistoista ja -pelloista saa myös tukea. Tuen saaminen edellyttää, että kylvöt tehdään 30. kesäkuuta mennessä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit