Älä kesytä karhua ruokkimalla – ”Karhu yhdistää nopeasti helpon ravinnon ihmisen hajuun”

Uutiset 14.05.2018

Suomen riistakeskus muistuttaa, että karhuja ei tule houkutella ravinnolla riistakameroiden eteen.


Markku Vuorikari / VL-arkisto
Karhun voi kohdata koko maassa. Suuresta koostaan huolimatta karhu on äänetön kulkija.

Karhujen havainnointi on arkipäiväistynyt, kun liiketunnistimella toimivat riistakamerat ovat yleistyneet. Karhu löytää helposti metsään viedyt houkutussyötit ja miehittämättömien kameroiden eteen onkin viime vuosina kävellyt satoja karhuja ympäri Suomea. Karhuja ei kuitenkaan tule houkutella ravinnolla riistakameroiden kuvattavaksi, etteivät ne totu ihmisen hajuun.

”Karhu on oppivainen eläin ja yhdistää nopeasti helpon ravinnon ihmisen hajuun, jolloin sen ihmisarkuus vähenee. Karhua ei tule missään olosuhteissa totuttaa ihmisen hajuun tai kesyttää”, Matti Kervinen Suomen riistakeskuksesta korostaa. 

Riistakeskus muistuttaa myös huolellisesta jätehuollosta niin mökkien kuin muidenkin rakennusten ympäristössä. Ruuantähteet ja houkuttelevat hajut vetävät karhuja puoleensa. Loukkupyytäjien tulee huolehtia, että kesäajaksi luontoon virittämättömänä jätetyt ansat ovat syötittömiä.

Uteliaasti tai välinpitämättömästi ihmistä kohtaan käyttäytyviä karhuja joudutaan toisinaan karkottamaan asutuksen tai eläinsuojien liepeiltä ihmisarkuuden säilyttämiseksi. Poliisi vastaa yleistä turvallisuutta uhkaavien tilanteiden hoitamisesta. Poliisin apuna karkotustehtävissä toimii riistanhoitoyhdistysten ylläpitämä suurriistavirka-apuorganisaatio (SRVA).

Aiheeseen liittyvät artikkelit