Yli 17 000 lasta kirmaa torstaina metsään oppimaan – ”On tärkeää, että aikuiset vievät lapsia ulos”

Uutiset 15.05.2018

Tapahtumalla halutaan muistuttaa luonnossa liikkumisen hyödyistä ja luontosuhteen merkityksestä.


Johannes Wiehn / VL-arkisto
Tapahtumapäivän järjestäjät kannustavat viemään lapset ja nuoret luokkahuoneista luontoon oppimaan vaikka joka päivä.

Torstaina 17. toukokuuta on Suomen lasten metsäretkipäivä ja kansainvälinen Ulkoluokkapäivä. Tapahtumapäivänä kannustetaan opettajia ja perheitä lähtemään lasten ja nuorten kanssa ulos. Järjestäjät haluavat muistuttaa luonnossa liikkumisen hyödyistä ja luontosuhteen merkityksestä.

Ulkoluokkapäivän ja Suomen lasten metsäretkipäivän tavoitteena on edistää ulkona oppimista ja leikkimistä sekä retkeilyä ja luonnontuntemusta. Tapahtumapäivään on osallistumassa jo yli 17 300 lasta ja nuorta päiväkodeissa ja kouluissa ympäri Suomen.

"Luonnossa liikkumalla tuetaan elintärkeän luontosuhteen muodostumista. Ulkona voi kokea olevansa osa suurempaa kokonaisuutta, osa luonnon kiertokulkua", pohtii ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomen toiminnanjohtaja Sinikka Kunttu.

Ulkoluokkapäivän tarkoituksena on edistää ulkona tapahtuvaa oppimista ja leikkiä. Kansainväliseen kampanjaan osallistui vuonna 2017 lähes puoli miljoonaa lasta yli sadassa eri maassa.

”Lapset ottavat mallia aikuisista. Siksi on tärkeää, että aikuiset kotona ja koulussa vievät lapsia ulos ja tarjoavat luontokokemuksia. Siihen ei tarvita paljoa, pelkkä yhteinen aika jo riittää”, sanoo Helsingin yliopiston biologian didaktiikan yliopistonlehtori Arja Kaasinen.

Ulkoluokkapäivä on suunnattu päiväkodeille ja kouluille, jotka voivat ilmoittautua mukaan osoitteessa ulkoluokkapaiva.org

Tapahtumapäivän pääjärjestäjinä ovat Helsingin yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan biologian didaktiikan tutkimusryhmä ja ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi. Metsäretkipäivää on järjestetty Suomessa vuodesta 2016 ja siihen on osallistunut edellisinä vuosina tuhansia lapsia eri puolilla Suomea.

Aiheeseen liittyvät artikkelit