Metsä Group perusti innovaatioyhtiön ja suunnittelee avaavansa tekstiilikuitua valmistavan laitoksen

Uutiset 16.05.2018

Metsä Springin tavoitteena on tunnistaa ja kehittää metsäpohjaiseen biotalouteen ja kiertotalouteen liittyviä uusia liiketoimintoja.


Sami Karppinen / VL-arkisto
Uusi demonstraatiolaitos sijoittuisi osaksi Äänekosken biotuotetehdasta.

Metsä Group on perustanut uuden innovaatioyhtiön, Metsä Spring Oy:n. Yhtiön toimitusjohtajaksi on nimitetty Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren tutkimusjohtajana aiemmin työskennellyt Niklas von Weymarn.

Metsä Groupin pääjohtajan ja Metsä Springin hallituksen puheenjohtajan Ilkka Hämälän mukaan Metsä Group haluaa uuden yhtiön perustamisen myötä olla entistä aktiivisemmin mukana kehittämässä metsään perustuvan biotalouden ja kiertotalouden uusia liiketoimintakonsepteja.

”Uudet konseptit muodostuvat kasvavissa määrin uudenlaisissa kumppanuuksissa ja suuri osa uusista ideoista löytyy talomme ulkopuolelta. Innovaatioyhtiömme tuo tähän kenttään arvokkaan lisäelementin”, Hämälä toteaa.

Ensimmäisenä hankkeenaan Metsä Spring ryhtyy suunnittelemaan demonstraatiolaitosta, joka valmistaisi Metsä Fibren kehittämää tekstiilikuitua. Tekstiilikuitukonsepti on suoraliuotusmenetelmä, joka hyödyntää uusia, sellua liuottavia yhdisteitä. Raaka-aineena prosessissa käytetään ei-kuivattua paperisellua ja uusi menetelmä on yhtiön mukaan nykyisiä tekstiilikuidun tuotantovaihtoehtoja ympäristöystävällisempi.

Demonstraatiolaitoksen kapasiteetti olisi noin 500 tonnia vuodessa ja se sijoittuisi osaksi Äänekosken biotuotetehdasta. Suunnittelutyöhön on koottu kansainvälinen suunnittelutiimi. Investointipäätös laitoksesta arvioidaan tehtävän tämän vuoden aikana.

”On tärkeää, että Suomessa kehitetään uusia biotuotteita ja metsäteollisuuden tuoteportfoliota laajennetaan. Tekstiilikuitu on hyvin mielenkiintoinen tuote ja luonteva ensimmäinen hanke Metsä Springille. Haluamme olla aktiivisesti kehittämässä uusia konsepteja metsästä alkavien jalostusarvoketjujen eri kohdissa, unohtamatta uusia palveluliiketoimintaan tähtääviä konsepteja”, toteaa toimitusjohtaja Niklas von Weymarn.

Aiheeseen liittyvät artikkelit