Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Kirjanpainajilla ihanteelliset olot – kuusipuutavara syytä kuljettaa pois ennen määräaikoja

Luonnonvarakeskuksen mukaan metsätuholaissa säädetyt aikarajat vaurioituneiden puiden poistamiselle eivät välttämättä ole tänä kesänä riittäviä.
Kirjanpainaja aiheuttaa merkittäviä tuhoja syömällä kuusen tyvitukin alueelta kuorta ja nilaa.
Kirjanpainaja aiheuttaa merkittäviä tuhoja syömällä kuusen tyvitukin alueelta kuorta ja nilaa. Kuva: Jaana Kankaanpää / VL-arkisto

Toista viikkoa jatkuva lämpöaalto on taannut kuusen merkittävimmälle tuhohyönteiselle, kirjanpainajalle, ihanteelliset parveiluolosuhteet Etelä-Suomessa. Kirjanpainajan parveilu alkaa, kun ilman lämpötila saavuttaa +18 astetta, kertoo Luonnonvarakeskus.

Kirjanpainaja lisääntyy kannan ollessa normaali tuoreessa kuusipuutavarassa ja tuulenkaadoissa. Se aiheuttaa merkittäviä tuhoja syömällä kuusen tyvitukin alueelta kuorta ja nilaa. Jos kanta pääsee nousemaan epidemiatasolle, kirjanpainaja voi iskeytyä myös eläviin terveisiin pystypuihin.

Metsätuholaki edellyttää, että kaadettu kuusipuutavara ja tuulen kaatamat kuuset on kuljetettu pois metsästä viimeistään 15.7. Salpausselän eteläpuolella, 24.7. Väli-Suomessa ja 15.8. Kainuussa ja Lapissa. Määräajat ovat vähimmäisvaatimuksia, ja puut on hyvä poistaa jo ennen viimeistä mahdollista päivämäärää.

Luonnonvarakeskuksen mukaan metsätuholaissa säädetyt aikarajat vaurioituneiden puiden poistamiselle eivät välttämättä ole tänä kesänä riittäviä, vaan kirjanpainajat ehtivät aikuistua ennen niitä ainakin osassa Etelä-Suomea.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Lämmin kesä parantaa kirjanpainajien lisääntymismenestystä ja heikentää kuusen kestävyyttä. Näistä syistä johtuen metsänomistajien on syytä tarkkailla varttuneiden kuusikoidensa kuntoa, Luonnonvarakeskus muistuttaa.

Kirjanpainajatuhoja voidaan ehkäistä pitämällä kuusikot terveinä ja elinvoimaisina uudistamalla ne ajoissa ja suosimalla lehtipuita sekapuina. Tehokkain kirjanpainajan torjuntakeino on kuusipuutavaran ja yli 20 kuusen tuulenkaatoryhmien poisto metsistä.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.