Metsä Group alkaa tarjota puukaupan ennakkorahoitusta – UPM:llä ja Stora Ensolla palvelu jo käytössä

Uutiset 22.05.2018

Aarre kertoi uusimmassa numerossa UPM:n ja Stora Enson tarjoamasta puukauppojen ennakkorahoituspalvelusta. Kesäkuusta alkaen myös Metsä Group tarjoaa palvelua sähköisiin puukauppoihin.


Sari Gustafsson / VL-arkisto
Ennakkorahoituspalvelulla metsänomistaja voi saada puukauppasummasta ennakkoon 50–80 prosenttia.

Metsä Group ja OP ovat rakentaneet rahoituspalvelun, jonka avulla sähköisen puukaupan tehnyt metsänomistaja saa jopa 80 prosenttia puukaupparahoista tililleen kolmen pankkipäivän kuluessa puukaupan teosta.

”Haluamme tarjota täysin digitaalisen ja nopean rahoituspalvelun metsänomistajille esimerkiksi investointeihin”, Metsä Groupin jäsenpalvelujohtaja Juha Jumppanen sanoo.

Puun ostajat maksavat puukauppasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen ennakkomaksuna yleensä 10–20 prosenttia arvioidusta kauppasummasta. Loput rahat metsänomistaja saa vasta, kun hakkuu on tehty ja puumäärä mitattu. Mittaustodistuksen hyväksymisestä kuluu vielä 30–45 päivää ennen kuin maksu on tilillä. Sovitun hakkuun tekemiselle annetaan sopimuksissa aikaa yleensä kaksi vuotta, joten puukaupparahaa voi joutua odottelemaan melko pitkään.

”Metsänomistajan oman talouden suunnittelu helpottuu, koska tarkka ajankohta, jolloin puukaupparahat tulevat tilille, on selvillä. Tavanomainen puukaupan maksatusaikataulu voi olla pitkä, jos metsänomistaja suunnittelee vaikkapa asunnon, traktorin tai uuden metsätilan ostoa”, Jumppanen toteaa.

Metsä Groupin ennakkorahoitus on tarjolla pystykauppoihin. Uudistushakkuissa ennakkorahoituksen maksimimäärä on 80 prosenttia puukaupan arvosta ja harvennushakkuissa 70 prosenttia. Ennakkorahoitus on tarjolla myös valtakirjakauppoihin.

Uusimmassa Aarteessa kerrotaan UPM:n ja Stora Enson tarjoamista puukauppojen rahoituspalveluista. UPM Metsä on tarjonnut ennakkorahoitusta pari vuotta, Stora Enso viime lokakuusta alkaen. UPM tekee ennakkorahoituspalvelussa yhteistyötä OP:n rahoitusyhtiön kanssa, Stora Enson kumppanina on Nordea Rahoitus.

Sekä UPM että Stora Enso tarjoavat ennakkorahoituspalvelua vain 10 000 euroa ylittäville puukaupoille. Lisäksi Stora Enso edellyttää, että kohde on kesäkorjuukelpoinen pystykauppa.

”Asiakkaat ovat ottaneet puukaupan rahoituspalvelun hyvin vastaan. Sille on ollut selvä ja kasvava tarve. Erityisen kiinnostavaksi ennakkorahoitus on koettu tilanteissa, joissa puukaupan kohteen korjuun toteutusajankohtaa on vaikea ennakoida”, puumarkkinapäällikkö Panu Kärkkäinen UPM Metsästä kertoo Aarteessa.

Lue lisää ennakkorahoituspalvelusta, sen kustannuksista ja hyödyistä Aarteen 5/18 jutusta Viikossa tilille.

Aiheeseen liittyvät artikkelit