Miten punkeilta voi suojautua?

Uutiset 01.06.2018

Jokailtainen punkkisyyni on suositeltavaa. Kestää vähintään 12 tuntia ennen kuin bakteerit siirtyvät puremakohdasta ihmiseen.


Heikki Henttonen
Aikuinen taigapunkkinaaras, joka ei vielä ole imenyt verta.

Miten metsässä liikkuva voi parhaiten suojautua punkeilta ja borrelioosilta, Luken tutkimusprofessori Heikki Henttonen?

”Kun liikkuu punkkialueilla, kannattaa pukeutua niin, että vaatetus peittää vartalon ja raajat. Pitkähihainen paita ja päähine ovat hyviä valintoja. Kesällä en tuo punkkitutkimuksissa pitämiäni päällysvaatteita sisälle vaan jätän ne yöksi ulos. Punkit eivät syöksy välittömästi puremaan, vaan ne saattavat liikkua vaatteissa tuntikaupalla.”

”Pukeutumista voi täydentää punkkikarkotteella, jonka tulee sisältää ainakin 20 prosenttia DEET-tehoainetta. Itselläni on tapana maastossa punkkitutkimuksissani suihkuttaa housuni saappaiden yläpuolelta, hihat, erityisesti hihansuut, kaulus ja lippalakki.”

”Kolmas ja ehkä tärkein tapa suojautua borreliatartunnalta on punkkisyyni. Borreliabakteerit elävät punkin suolessa, ja kestää vähintään 12 tuntia, yleensä vuorokauden, ennen kuin bakteerit siirtyvät puremakohdasta ihmiseen. Tartunnan riski kasvaa huomattavasti, jos punkki on ollut kiinnittyneenä yli 24 tuntia. Siksi jokailtainen punkkisyyni on erittäin suositeltava.”

”Aikuisilla taigapunkeilla on voimakas esiintymishuippu toukokuussa. Taigapunkkeja on runsaasti pienten, puolivarjoisten metsäteiden varsilla. Puutiaisia on enemmän vanhemmissa metsissä. Tarkkojen neuvojen antaminen elin­ympäristöistä on vaikeaa, koska punkkien esiintymisessä on niin paljon paikallista ja alueellista vaihtelua.”

Auttaako sorkkaeläinten metsästys tai myyrien torjunta vähentämään punkkiriskiä?

”Eläimet kuljettavat punkkeja, ja punkit voivat olla pihalla lyhyessäkin nurmikossa, jos osa siitä pysyy varjossa. Yksi keino vähentää punkkien määrää pihalla on aidata tontti. Pienet nisäkkäät kyllä pääsevät läpi, mutta isommat nisäkkäät eivät pääse tuomaan munivia, aikuisia punkkinaaraita pihalle.”

”Kauriiden yleinen vähentäminen lähimetsästä voi olla vaikeaa niin kauan kuin uusia eläimiä voi tulla tilalle. Saarissa se voi onnistua paremmin.”

Aiheeseen liittyvät artikkelit