Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Vapo huutokauppaa 16 kosteikkoa – ”Uskomme, että kiinnostus on suurinta metsästäjien joukossa”

Vapo Oy käynnisti viime syksynä hankkeen, jonka tavoitteena on myydä noin 50 000 hehtaaria maata. Tähän mennessä maata on myyty 4 000 hehtaaria.
Vapo myy 750 hehtaaria kosteikkomaata. Kuvassa Vapon entinen turvesuo Limingassa.
Vapo myy 750 hehtaaria kosteikkomaata. Kuvassa Vapon entinen turvesuo Limingassa. Kuva: Sami Karppinen / VL-arkisto

Vapo Oy on tuonut myyntiin 16 rakennettua kosteikkoa eri puolilla Suomea. Kosteikkojen pinta-alat vaihtelevat 14 ja 90 hehtaarin välillä. Kosteikkojen yhteispinta-ala on noin 750 hehtaaria.

Valtaosa kosteikoista on entisiä turvetuotantoalueita. Kosteikot myydään siinä kunnossa kuin ne ovat. Osalla kosteikoista on valmiina rakennetut lintutornit, laavut, nuotiopaikat ja parkkialueet. Kunkin myytävän kohteen kartat, kuvat kohteesta ja muut tiedot löytyvät kohteittain ostamaata.fi -sivustolta.

Vapon kiinteistöjen ja maankäytön päällikön Antti Ala-Fossin mukaan koskaan aikaisemmin ei Suomessa ole ollut yhtä aikaa myynnissä näin laajaa kosteikkotarjontaa.

”Halusimme tuoda kerralla kattavan tarjonnan, jotta kiinnostuneet voivat yksin tai yhdessä erilaisilla porukoilla hankkia itselleen harrastemaita, joita kohtaan on jo havaittu olevan paljon kiinnostusta luonto- ja metsästysharrastajien piirissä.”

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

 

Vapo käynnisti viime syksynä vuosia kestävän hankkeen, jonka aikana on tarkoitus myydä noin 50 000 hehtaaria maata. Maat ovat metsää ja metsätalousmaata, pelloiksi soveltuvia turvetuotannosta poistuneita maita ja erilaisia kosteikkoja. Tähän mennessä maata on myyty yhteensä runsaat 4 000 hehtaaria. Kohteista vajaat kymmenen on ollut nyt myyntiin tuotujen kohteiden kaltaisia rakennettuja kosteikkoja.

Nyt myytäväksi tarjotut kohteet myydään nettihuutokaupalla, joka päättyy 25. kesäkuuta. Ala-Fossin mukaan aikaisemmin huutokaupattujen kosteikkojen hinta on vaihdellut 500 eurosta runsaaseen 1 000 euroon hehtaarilta.

”Hintahaitari on aika laaja, koska osalla kohteista on jo puuston takia merkittävää taloudellista arvoa ja osalla on jopa suurehkoja lampia. Myös kohteen sijainti ja erilaiset valmiit rakenteet vaikuttavat hinnoitteluun”, Ala-Fossi sanoo.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Uskomme, että kiinnostus on suurinta metsästäjien joukossa, mutta metsästys ei todellakaan ole edellytys. Jo myydyistä kosteikoista ainakin kaksi on päätynyt yksityisille tahoille, joiden tavoitteena on ollut rauhoittaa alue luontotarkkailuun.”

Aikaisempina vuosina myydyistä kosteikoista Rastunsuo Rautalammmilla ja Linnunsuo Kontiolahdella ovat tällä hetkellä luonnonsuojelualueita.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.