Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Lämmin toukokuu aikaisti sinileväkukintoja – Näin tunnistat sinilevän

Sinileväkukinnat ovat lisääntyneet viime viikosta Etelä- ja Keski-Suomen järvillä. Avomerialueilla ei ole havaittu sinileväkukintoja, mutta eteläisellä rannikkoalueella on esiintynyt paikallisia kukintoja.
Sinilevää Köyliönjärvellä kesällä 2014.
Sinilevää Köyliönjärvellä kesällä 2014. Kuva: Markku Vuorikari / VL-arkisto

”Tällä hetkellä sinilevää esiintyy Etelä- ja Keski-Suomen järvissä hieman pitkänajan keskiarvoa enemmän. Poikkeuksellisen lämmin toukokuu näyttää aikaistaneen sinileväkukintoja. Havaintojen määrä on lisääntynyt tuulisen sään aiheuttamasta pintaveden sekoittumisesta ja järvien pintalämpötilojen laskusta huolimatta”, sanoo tutkija Kristiina Vuorio Suomen ympäristökeskuksesta.

Tuulisen sään vuoksi sinilevää saattaa ajautua rannoille. Tuulien tyyntyessä ja pintalämpötilan noustessa pintakukintojen riski kasvaa.

Suomen avomerialueilla ei ole havaittu sinileväkukintoja, mutta etelärannikolla on ollut joitakin paikallisia sinileväesiintymiä.

”Tilanne on alkukesälle tavanomainen. Sääolosuhteet vaikuttavat suuresti sinilevien runsastumiseen, tyynellä säällä ja veden lämmetessä voi paikallinen sinileväkukinta kehittyä nopeastikin. Runsaimmin sinileviä esiintyy Itämerellä yleensä vasta heinä- ja elokuussa”, toteaa tutkija Heidi Hällfors Suomen ympäristökeskuksesta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja. Runsas määrä sinilevää muodostaa tyynellä ilmalla veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja ja sitä kasautuu rannoille.

Jos levämassa hajoaa tikulla kokeiltaessa hippusina veteen, kyseessä voi olla sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Vesilasissa sinilevät nousevat pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.

Ihmisten herkkyys sinilevien aiheuttamille oireille vaihtelee. Sinilevä voi aiheuttaa muun muassa allergisia iho-oireita, pahoinvointia, vatsavaivoja, silmä- ja korvatulehduksia, nuhaa tai kuumetta ja päänsärkyä. Jos oireita ilmenee, iho ja silmät tulee pestä huolellisesti runsaalla puhtaalla vedellä.

Järvi- ja merialueiden sinilevähavaintoja voi ilmoittaa Ympäristöhallinnon ylläpitämään Järvi-meriwikiin käyttäen Havaintolähettiä. Ilmoitetut havainnot näkyvät valtakunnallisella levätilannekartalla.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Runsaasta sinileväesiintymästä uimarannalla kannattaa ilmoittaa kyseisen kunnan terveydensuojeluviranomaisille.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.