Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Viime lämmityskaudella pientaloissa paloi 7 miljoonaa kiintokuutiota polttopuuta – koivu on suosikki

Puuta poltetaan eniten varaavissa takoissa ja uuneissa.
Suomalaiset polttavat tulisijoissaan eniten koivua.
Suomalaiset polttavat tulisijoissaan eniten koivua. Kuva: Markku Vuorikari / VL-arkisto

Pientaloissa käytettiin Luonnonvarakeskuksen mukaan lämmityskaudella 2016–2017 yhteensä 6,9 miljoonaa kiintokuutiometriä polttopuuta. Siitä oli klapeja ja halkoja yhteensä 5,9 miljoonaa kuutiometriä ja haketta 0,6 miljoonaa kuutiometriä. Lisäksi poltettiin erilaista kierrätys- ja sivutuotepuuta sekä pellettejä. Keskimääräinen käyttäjä kulutti puuta yhteensä 4,8 kuutiometriä vuodessa.

Polttopuun käyttöä on selvitetty kutakuinkin samoilla periaatteilla 1990-luvun alusta ja kokonaismäärä on lisääntynyt koko ajan. Edellinen maatilojen, asuinpientalojen ja vapaa-ajan asuntojen polttopuun käyttöä koskeva selvitys tehtiin vajaa 10 vuotta sitten. Sen jälkeen kokonaiskulutus on noussut kolmella prosentilla. 15 vuodessa määrä on kasvanut 13 prosenttia ja 25 vuodessa 23 prosenttia.

”Klapeina, halkoina ja hakkeena kului lämmityskaudella 2016/2017 runkopuuta 6,5 miljoonaa kuutiometriä vuodessa. Tämä on lähes kymmenesosa Suomessa käytetystä kotimaisesta runkopuusta. Polttopuusta oli koivua lähes kolme miljoonaa kuutiometriä ja muuta lehtipuuta, mäntyä ja kuusta kutakin runsaat miljoona kuutiometriä”, kertoo yliaktuaari Jukka Torvelainen Lukesta.

Luke ja Tilastokeskus selvittivät pientalojen asukkailta ja omistajilta rakennusten lämmönlähteitä ja lämmitysenergian kulutusta. Noin 4 100 vastaajan antamien tietojen perusteella puuta poltettiin eniten varaavissa takoissa ja uuneissa, yhteensä noin kaksi miljoonaa kuutiometriä eli 28 prosenttia kokonaismäärästä. Erilaisissa klapi- ja hakekattiloissa kului puusta melkein yhtä paljon ja saunan tulisijoissa 19 prosenttia.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.