Luken palvelu kerää marjahavaintoja – salaisten marjapaikkojen paljastumista ei tarvitse pelätä

Uutiset 26.07.2018

Luonnonvarakeskuksen julkaisema marjahavainnot.fi luottaa kansalaisaktiivisuuteen: mitä enemmän marjahavainnoista ilmoitetaan, sitä kattavampi kartasta tulee. Palveluun kirjautuneet käyttäjät näkevät havainnot reaaliaikaisesti.


Kari Salonen / VL-arkisto
Marjahavainnot.fi-palveluun kerätään eri puolilla Suomea tehtyjä havaintoja mustikan, puolukan ja lakan kukista, raakileista ja kypsistä marjoista.

Suomessa on lähes kolme miljoonaa marjastajaa. Luonnonvarakeskus on ottanut käyttöön karttapohjaisen marjahavainnot.fi-palvelun, johon kerätään eri puolilla Suomea tehtyjä havaintoja mustikan, puolukan ja lakan kukista, raakileista ja kypsistä marjoista.

Palveluun tallennetut havainnot ovat kaikkien käytettävissä. Havaintoja voi tehdä kuka tahansa kirjautumalla palvelun käyttäjäksi ja aloittamalla havaintojen teon. Luken erikoistutkija Rainer Peltola kannustaa jokaista marjahavaintojen tekemiseen.

”Mitään erikoistaitoja tai -tietoja havaintojen tekoon ei tarvita, huolellisuus ja tarkkuus riittävät. Ohjeet seurantametsän perustamiseen ja havaintojen tekoon sekä tallentamiseen löytyvät marjahavainnot.fi-sivustolta”, Peltola kertoo.

Salaisten marjapaikkojen paljastumista ei kuitenkaan tarvitse pelätä. Havaintometsä näkyy palvelussa vain 5 x 5 km:n alueen tarkkuudella.

”Parhaiden marjapaikkojen liiallinen korostuminen seurantametsissä ei ole edes toivottavaa, koska se antaisi väärän kuvan kokonaistilanteesta”, tutkija Outi Manninen selittää.

Palveluun kirjautuneille käyttäjille havainnot ovat näkyvissä reaaliaikaisesti. Muut näkevät satotilanteen noin viiden vuorokauden viiveellä.

Nyt käyttöön otettu järjestelmä on ensimmäinen versio marjasatoseurantojen ja -tiedotuksen kehittämisessä. Julkaisuvaiheessa järjestelmässä on pääasiassa 4H-nuorten tekemiä havaintoja, mutta tietojen odotetaan täydentyvän nopeasti.

”Järjestelmän perusperiaate on, että luonnonmarjojen ystävät voivat tuottaa toisilleen tietoa marjasatonäkymistä. Käyttäjäkokemusten perusteella järjestelmää kehitetään palvelemaan tarkoitustaan parhaalla mahdollisella tavalla”, Manninen kertoo.

marjahavainnot.fi

Aiheeseen liittyvät artikkelit