Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Luken palvelu kerää marjahavaintoja – salaisten marjapaikkojen paljastumista ei tarvitse pelätä

Luonnonvarakeskuksen julkaisema marjahavainnot.fi luottaa kansalaisaktiivisuuteen: mitä enemmän marjahavainnoista ilmoitetaan, sitä kattavampi kartasta tulee. Palveluun kirjautuneet käyttäjät näkevät havainnot reaaliaikaisesti.
Marjahavainnot.fi-palveluun kerätään eri puolilla Suomea tehtyjä havaintoja mustikan, puolukan ja lakan kukista, raakileista ja kypsistä marjoista.
Marjahavainnot.fi-palveluun kerätään eri puolilla Suomea tehtyjä havaintoja mustikan, puolukan ja lakan kukista, raakileista ja kypsistä marjoista. Kuva: Kari Salonen / VL-arkisto

Suomessa on lähes kolme miljoonaa marjastajaa. Luonnonvarakeskus on ottanut käyttöön karttapohjaisen marjahavainnot.fi-palvelun, johon kerätään eri puolilla Suomea tehtyjä havaintoja mustikan, puolukan ja lakan kukista, raakileista ja kypsistä marjoista.

Palveluun tallennetut havainnot ovat kaikkien käytettävissä. Havaintoja voi tehdä kuka tahansa kirjautumalla palvelun käyttäjäksi ja aloittamalla havaintojen teon. Luken erikoistutkija Rainer Peltola kannustaa jokaista marjahavaintojen tekemiseen.

”Mitään erikoistaitoja tai -tietoja havaintojen tekoon ei tarvita, huolellisuus ja tarkkuus riittävät. Ohjeet seurantametsän perustamiseen ja havaintojen tekoon sekä tallentamiseen löytyvät marjahavainnot.fi-sivustolta”, Peltola kertoo.

Salaisten marjapaikkojen paljastumista ei kuitenkaan tarvitse pelätä. Havaintometsä näkyy palvelussa vain 5 x 5 km:n alueen tarkkuudella.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Parhaiden marjapaikkojen liiallinen korostuminen seurantametsissä ei ole edes toivottavaa, koska se antaisi väärän kuvan kokonaistilanteesta”, tutkija Outi Manninen selittää.

Palveluun kirjautuneille käyttäjille havainnot ovat näkyvissä reaaliaikaisesti. Muut näkevät satotilanteen noin viiden vuorokauden viiveellä.

Nyt käyttöön otettu järjestelmä on ensimmäinen versio marjasatoseurantojen ja -tiedotuksen kehittämisessä. Julkaisuvaiheessa järjestelmässä on pääasiassa 4H-nuorten tekemiä havaintoja, mutta tietojen odotetaan täydentyvän nopeasti.

”Järjestelmän perusperiaate on, että luonnonmarjojen ystävät voivat tuottaa toisilleen tietoa marjasatonäkymistä. Käyttäjäkokemusten perusteella järjestelmää kehitetään palvelemaan tarkoitustaan parhaalla mahdollisella tavalla”, Manninen kertoo.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

marjahavainnot.fi

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.