Yle: Metsäpalon jälkivartiointi on aina omistajan vastuulla

Uutiset 07.08.2018

Pelastuslaitos yrittää tavoittaa palavan metsän omistajan mahdollisimman pian.


Pasi Leino / VL-arkisto
Tuli saattaa jäädä kytemään maan alle, vaikka metsäpalo olisi jo sammutettu. Kuva on Pyhärannasta kesältä 2018.

Metsäpalon sammutustöissä palokunnan työt on tehty, kun metsästä ei enää nouse savua. Tuli voi kuitenkin jäädä kytemään syvälle maahan pitkäksi aikaa, varsinkin turvepohjaisessa maastossa.

”Siinä vaiheessa, kun lähdemme, velvoitamme alueen omistajan seuraamaan tilannetta esimerkiksi kahden tunnin välein. Tämä velvoite on ihan laissa”, sanoo palopäällikkö Ari Vakkilainen Pirkanmaan pelastuslaitokselta Ylelle.

Vakkilaisen mukaan vastikään Ylä-Pirkanmaalla tuli oli metsäpalon sammutuksen jälkeen kytenyt ja syttynyt uudelleen. Metsänomistajan jälkivartiointi kuitenkin toimi ja pelastuslaitos kutsuttiin uudelleen paikalle.

Ari Vakkilainen sanoo, että palavan metsän omistaja yritetään aina tavoittaa mahdollisimman pian.

”Olemme yhteydessä palopaikan omistajaan tai omistajiin jo alkuvaiheessa. Tämä pätee niin metsiin kuin kiinteistöihinkin. Yleensä ihmiset ovat hyvin kiinnostuneita siitä, mitä heidän omaisuudelleen on tapahtumassa.”

Vakkilaisen mukaan kaikki sujuu yleensä joustavasti ja hyvällä yhteistyöllä myös jälkiseurannassa

”Yleensä kaupunkilaisenkin metsänomistajan vastuut ovat järjestyneet. Sammutetulla metsäpaloalueella saattaa esimerkiksi olla monta omistajaa, jolloin he ovat sopineet valvontavastuut keskenään.”

Aiheeseen liittyvät artikkelit