Kyyhkyjahti alkaa – näin toimii vastuullinen metsästäjä

Uutiset 09.08.2018

Sepelkyyhkyn metsästys avaa monen metsästäjän kauden 10. elokuuta. Sepelkyyhkykannat ovat runsaat, ja kanta kestää hyvin metsästyksen, kertoo Suomen Metsästäjäliitto tiedotteessaan.


Joel Rosenberg / VL-arkisto
Metsästäjäliitto suosittelee, että kyyhkyjahdissa käytetään noutavaa koiraa.

Sepelkyyhky tekee vuosittain useita poikueita, ja metsästyskauden alussa osalla voi olla vielä pesintä kesken. Suomen Metsästäjäliitto muistuttaa, että vastuullinen metsästäjä kohdistaa metsästyksen jo parveutuneihin lintuihin, sillä parvissa on nuoria ja jo pesintänsä lopettaneita yksilöitä. Yksittäiset linnut tulisi jättää rauhaan, sillä todennäköisesti niiden pesintä on vielä kesken.

On myös hyvä kerrata lajintunnistus, sillä parvissa tai yksittäisinä lintuina esiintyy myös rauhoitettua uuttukyyhkyä. Pienemmältä uuttukyyhkyltä puuttuvat valkoiset laikut siivistä. Se eroaa myös lentotavaltaan ja siiveniskuiltaan.

Metsästäjäliitto suosittelee, että kyyhkyjahdissa käytetään noutavaa koiraa. Se varmistaa saaliin tehokkaan talteenoton myös mahdollisissa haavakkotapauksissa ja peitteisessä maastossa.

Vastuullinen metsästäjä ottaa huomioon paikalliset asukkaat ja muut luonnossa liikkujat. Vältä metsästystä pystyssä olevan viljapellon läheisyydessä, sillä saaliin löytyminen voi olla epävarmaa eikä puimattoman viljan tallaaminen ole suotavaa. Ilmoita maanomistajille jahdista, äläkä aloita jahtia aamuyöstä lähellä asutusta.

Kerää aina talteen patruunoiden hylsyt ja siisti passipaikka toimien jälkeen. Muista myös kohtuullisuus saaliissa, vaikka lintuja tuntuisi olevan alueella runsaastikin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit