Espoon seurakuntien tuottama luontopyhiinvaelluspolku avataan Nuuksioon

Uutiset 14.08.2018

Pyhiinvaeltaminen on nyt suosittua. Nuuksion-reitti on merkitty kansainvälisellä vaellustunnuksella.


Eija Harju
Muinaisranta on pienen pyhiinvaelluksen toinen pysähdyspaikka.

Nuuksion kansallispuistoon avataan Suomen luonnon päivänä 25. elokuuta luontopyhiinvaelluspolku. Haltian pihasta lähtevän 2,3 kilometrin reitin varrella on seitsemän pysähdyspaikkaa, jotka tarjoavat hengellisiä harjoituksia ja tietoa ympäröivästä luonnosta.

Viriketekstit luetaan oman älypuhelimen kautta tai Haltiasta lainattavasta vihkosesta. Polun suunnittelusta vastaavat Espoon seurakunnat ja se on toteutettu yhteistyössä Suomen luontokeskus Haltian ja Metsähallituksen kanssa.

Pyhiinvaelluspolun virikeaineiston on kirjoittanut ympäristöteologi Panu Pihkala. Hän toivoo, että polku vahvistaa yhteyksiä ihmisten ja muun luonnon välillä, ja näin edistää myös ympäristön varjelemista.

”Luonnonympäristöt tarjoavat ihmisille syviä kokemuksia. Luontopyhiinvaelluksessa yhdistyvät luontoretkeily ja hiljentyminen. Polku antaa mahdollisuuden kohdata asioita luonnosta, omasta itsestä ja maailmankatsomuksesta”, Pihkala sanoo.

Pysähdyspaikoille on tarjolla mietiskely- ja läsnäolotehtäviä, jotka johdattavat kulkijan juuri Nuuksion luonnon piirteisiin. Seurakuntien tuottama polku on kristillinen, mutta suuri osa materiaalista voi palvella myös muun maailmankatsomuksen omaavia ihmisiä. Maastonmuodot ja historia yhdistyvät tämän hetken teemoihin kuten luonnon hyvinvointivaikutuksiin ja ympäristöasioihin liittyviin tunteisiin.

Pihkalan mukaan pyhiinvaeltaminen on nyt suosittua ja vanhoja pyhiinvaellusreittejä on elpynyt eri puolella maailmaa, myös Suomessa.

”Nuuksion reitti on osa tätä heräämistä. Vanhaan pyhiinvaellusperinteeseen liitymme myös vaelluksen tunnuksen kautta. Simpukka-kyltein merkittyä polkua kuljetaan niin Euroopan vanhoilla pyhiinvaellusreiteillä kuin nyt Nuuksiossa”, Panu Pihkala kertoo.

Luontopyhiinvaelluksen virikeaineisto havainnekuvineen löytyy 25. elokuuta alkaen Citynomadi-älypuhelinsovelluksesta ja osoitteesta luontopyhiinvaellus.fi. Haltiasta aineiston voi lainata myös painettuna vihkosena.

Aiheeseen liittyvät artikkelit