”Puupohjainen biotalous elää kukoistuskautta Suomessa” – Uusi puu -kilpailu etsii taas ideoita

Uutiset 04.09.2018

Kilpailussa kilpailevat konkreettiset ratkaisut, eivät ihmiset tai yritykset. Yhdessä ratkaisussa voi olla mukana useampi yritys, henkilö tai tiimi. Hakuaika päättyy 16. syyskuuta.


Petteri Kivimäki / VL-arkisto
Viime vuonna Uusi puu -kilpailun voitti Spinnova. Toimitusjohtaja Janne Poranen esittelee lankaa, joka valmistetaan salaisella menetelmällä sellukuidusta.

Uusi puu -kilpailussa etsitään jo kolmatta kertaa puupohjaisia ratkaisuja viiden globaalin megatrendin, resurssiniukkuuden, tiedostavan kuluttamisen, väestörakenteen muutosten, kaupungistumisen ja digitalisoitumisen, luomiin haasteisiin.

”Puupohjainen biotalous elää vahvaa kukoistuskautta Suomessa. Kilpailun avulla haluamme kertoa siitä, mitä kaikkea puupohjaisista materiaaleista osataan Suomessa jo nyt tehdä. Samalla tavoitteena on esitellä eri ratkaisujen yhteiskunnallista merkitystä ymmärrettävällä tavalla”, kertoo Uusi puun puheenjohtaja Sari Hassi.

Uusi puu -kilpailun voittajan valitsee asiantuntijoista ja yhteiskunnallisista vaikuttajista koottu tuomaristo.

”Markkinoilla on jo nyt lukuisia ympäristöystävällisiä puupohjaisia ratkaisuja ja uusia innovaatiota on runsaasti matkalla tutkimuspöydiltä tuotantoon. Uusi puu -kilpailu on tarpeellinen, jotta tieto näistä hienoista ratkaisuista leviää, toteaa kilpailun tuomariston edustaja”, Suomen Metsäsäätiön toimitusjohtaja Liisa Mäkijärvi.

Puusta voidaan valmistaa tekstiilejä, muovia ja muita fossiilisia raaka-aineita korvaavia pakkauksia, elintarvikkeita, lääkkeitä. Kilpailussa haettavat puupohjaiset ratkaisut voivat olla olemassa olevia tuotteita, menetelmiä tai prosesseja eli sellaisia ratkaisuja, jotka ovat kaupallisesti toteutettavissa mutta eivät välttämättä vielä markkinoilla.

Viime vuonna koko kilpailun voitti Spinnova puukuitulangallaan. Muissa kategorioissa palkittiin Kotkamills, Montisera ja VTT.

Aiheeseen liittyvät artikkelit