Vakava sienimyrkytys voi johtaa maksavaurioon – Tunnetko myrkylliset sienilajimme?

Uutiset 10.09.2018

Suomen metsistä löytyy myrkyllisiä sieniä. Vakavat myrkytykset ovat kuitenkin harvinaisia. Tavallisin maksavaurion aiheuttava sieni on valkokärpässieni.


Kari Salonen / VL-arkisto
Suomessa tavallisin maksavaurion aiheuttava sieni on valkokärpässieni. Valkokärpässieni on kauttaaltaan puhtaan valkoinen ja myös sen heltat ovat pysyvästi valkeat. Useat syötävät herkkusienet muistuttavat erehdyttävästi valkokärpässientä.

Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että eräät myrkkysienet voivat aiheuttaa maksa- ja munuaisvaurioita. Sienimetsässä ei kannata arvailla, vaan poimia ainoastaan sieniä, jotka varmasti tunnistaa syötäviksi.

Kokenutkin sienestäjä voi joskus erehtyä, tai lapsi maistaa pihalta löytynyttä sientä, joka onkin myrkyllinen. Pelkkä maistaminen aiheuttaa harvoin vakavia oireita, eikä pihapiiristä löytyneen sienen maistelusta ole useimmiten haittaa edes pienille lapsille.

Vakavissa myrkytystapauksissa on aina kyse sienen syömisestä ateriana. Jos epäilet sienimyrkytystä, on sienen tunnistaminen tärkeää mahdollisen hoidon valitsemiseksi. Tuntomerkkien lisäksi on hyvä miettiä, millaiselta kasvupaikalta sieni on poimittu.

Myrkytystietokeskus vastaa ympäri vuorokauden äkillisten sienimyrkytysten ehkäisyyn ja hoitoon liittyviin kysymyksiin numerossa 09 471 977. Jos myrkyllisiä sieniä on syöty ruoaksi, on syytä hakeutua sairaalaan hoidontarpeen arviointiin ja seurantaan. Mahdollisimman nopeasti nautittu lääkehiili estää myrkkyjen imeytymistä.

Sienimyrkytyksen oireet alkavat sienestä riippuen vajaan tunnin tai usean vuorokauden jälkeen altistumisesta. Ensimmäisiä oireita voivat olla pahoinvointi, oksentelu, vatsakipu ja ripuli. Hermostoon vaikuttavat sienet voivat aiheuttaa huimausta, päänsärkyä, sekavuutta ja harhoja sekä vakavissa tapauksissa jopa tajuttomuutta. Alkuoireet voivat kuitenkin olla myös huomaamattomia.

Vakava myrkytys voi johtaa maksavaurioon, mutta myrkyllinen sieni voi vahingoittaa myös munuaisia. Vuosittain Suomessa on maksavaurion vuoksi hoidossa jokunen myrkytyksen saanut. Sienen aiheuttama äkillinen munuaisvaurio voi johtaa dialyysihoidon tarpeeseen, mutta vain reilulle kymmenesosalle jää akuuttivaiheen jälkeen krooninen munuaisten vajaatoiminta. 

Suomessa tavallisin maksavaurion aiheuttava sieni on valkokärpässieni. Muita erityisen myrkyllisiä sieniä ovat muun muassa suippumyrkkyseitikki, kavalakärpässieni ja myrkkynääpikkä. Korvasieni on raakana myrkyllinen, mutta oikein käsiteltynä syötävä.

 

Muistilista sienimetsään

  • Poimi vain sellaisia syömäkelpoisia sieniä, jotka tunnet.
  • Sienimyrkytyksen oireiden alku vaihtelee tunnista useaan vuorokauteen.
  • Jos epäilet syöneesi myrkkysieniä, pyri tunnistamaan sieni.
  • Pelkkä maistaminen aiheuttaa harvoin vakavia oireita.
  • Jos epäilet sienimyrkytystä, ota yhteys Myrkytystietokeskukseen 09 471 977.

Aiheeseen liittyvät artikkelit