Luke: Paperi on edelleen metsäteollisuuden tärkein vientituote

Uutiset 04.10.2018

Puun vientimäärä Suomesta kasvoi, ja tuontimäärä Suomeen väheni. Vientipuusta valtaosa päätyi Ruotsiin.


Marita Waenerberg / VL-arkisto
Metsäteollisuuden vientituloista 56 prosenttia tuli paperi- ja kartonkituotteista vuonna 2017.

Metsäteollisuustuotteiden viennin arvo oli lähes 12 miljardia euroa vuonna 2017, selviää Luonnonvarakeskuksen tuoreesta tilastosta. Metsäteollisuustuotteet kattoivat viidesosan Suomen koko tavaraviennistä. Metsäteollisuuden vientituloista 56 prosenttia tuli paperi- ja kartonkituotteista.

Kolmanneksi tärkein vientituote oli massa. Paperin ja kartongin viennissä Saksa oli Suomen tärkein kauppakumppani. Reilu kolmasosa massan vientituloista tuli Kiinasta.

Puutuoteteollisuuden viennin arvo oli 2,9 miljardia euroa. Viennin arvo nousi edellisestä vuodesta reaalisesti kuusi prosenttia.

”Puutuoteteollisuuden viedyin tuote oli sahatavara, jonka arvo oli 1,8 miljardia euroa. Eniten sahatavaraa vietiin Suomesta Kiinaan, jonka osuus viennistä oli 18 prosenttia. Toisena ja kolmantena tulivat Japani, 13 prosenttia ja Iso-Britannia, 10 prosenttia viennistä”, tutkija Eeva Vaahtera Luonnonvarakeskuksesta kertoo.

Puuta vietiin Suomesta 1,4 miljoonaa kuutiota ja viennin arvo oli 101 miljoonaa euroa. Viedyimmät puutavaralajit olivat kuitupuu, tukkipuu ja hake. Puun vientimäärä kasvoi reilulla kymmenyksellä edellisestä vuodesta. Vientipuusta 77 prosenttia päätyi Ruotsiin.

Suomeen tuotiin puuta 8,7 miljoonaa kuutiota vuonna 2017.

”Puun tuonti väheni edellisestä vuodesta reilulla kymmenesosalla. Tuontipuusta yli puolet oli kuitupuuta, 31 prosenttia haketta ja kahdeksan prosenttia tukkipuuta. Loput viisi prosenttia oli jätepuuta”, Vaahtera listaa.

Viime vuoteen verrattuna kuitupuun tuonti väheni 18 prosenttia ja tukkipuun 23 prosenttia. Haketta sen sijaan tuotiin seitsemän prosenttia enemmän. Venäjä on ylivoimaisesti tärkein puun tuontimaa, sillä sieltä tuotiin 85 prosenttia puusta vuonna 2017.

Aiheeseen liittyvät artikkelit