Hyödynnä syksyn omenasato eläinten talviruokinnassa ja valitse ruokintapaikat huolellisesti

Uutiset 30.10.2018

Talviruokinta on eläinten perusenergiahuoltoa, joka auttaa selviämään talven yli seuraavaan lisääntymiskauteen.


Sami Karppinen / VL-arkisto
Pienet hirvieläimet ovat tyypillisiä talviruokinnan kohteita, mutta myös metsäjänis ja rusakko sekä fasaani ja peltopyy tulevat halukkaasti tarjotulle ruokinnalle.

Suomen riistakeskus muistuttaa, että eläinten talviruokinta on hyvä aloittaa jo ennen lumen tuloa, jotta eläimet löytävät ruokintapaikat ja niiden elimistöllä on aikaa sopeutua tarjottavaan ravintoon. Aloitettua talviruokintaa tulee jatkaa aina lumien sulamiseen saakka.

Pienet hirvieläimet kuten kuusipeura, valkohäntäpeura sekä metsäkauris ovat tyypillisiä talviruokinnan kohteita. Lisäksi metsäjänis ja rusakko sekä riistalinnuista fasaani ja peltopyy tulevat halukkaasti tarjotulle ruokinnalle.

Ruokintapaikan ylläpitämiselle tulee aina olla maanomistajan lupa. Paikka tulee valita eläinten luontaisten elinalueiden mukaan ja välttää vilkasliikenteisien teiden läheisyyttä.

”Ruokintapaikka on sijoitettava siten, etteivät eläimet joudu kulkemaan vilkkaiden teiden ylitse päivälepopaikoiltaan. Ruokinta pihapiirissä johtaa eläinten kesyyntymiseen ja voi aiheuttaa muun muassa liikenne- ja puutarhavahinkoja”, Marko Muuttola Suomen riistakeskuksesta kertoo.

Talviruokinta on eläinten perusenergiahuoltoa, joka auttaa selviämään talven yli seuraavaan lisääntymiskauteen. Tarjottavan ravinnon määrän tulisi vastata ruokintapaikalla käyvien eläinten määrään niin ettei ylitarjontaa synny.

”Oikein mitoitetulla ruokinnalla myös mahdollisten tautien ehkäisy on paremmin hallinnassa”, Muuttola sanoo.

Syksyn omenasatoa voi hyödyntää riistanruokinnassa, samoin juurekset, peruna ja rehujuurikkaat kelpaavat hyvin nisäkkäille. Lisäksi voi tarjota viljaa ja apilapitoista heinää. Riistalinnuille tarjotaan viljaa sekä soraa jauhinkiviksi. Pilaantunutta ravintoa ei eläimille saa tarjota. Esimerkiksi vanha leipä tai pulla voi sisältää homekasvustoa, mikä saattaa aiheuttaa vakavia ruoansulatushäiriöitä ja eläimen menehtymisen.

Lue lisää