MTK:n Tiirola: Ilmastonmuutoksen haasteiden edessä on panostettava metsien kasvuun ja hoitoon

Uutiset 31.10.2018

Metsien käytön rajoittamisen sijaan vaalikentillä pitäisi keskustella siitä, miten metsänomistajia kannustetaan vahvistamaan metsiensä hiilinieluja, sanoi MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola metsävaltuuskunnan kokouksessa Espoossa.


Kari Salonen / VL-arkisto
Mikko Tiirola avasi MTK:n metsävaltuuskunnan kokouksen Espoon Hanasaaressa.

Viime aikoina on keskusteltu paljon ilmastopolitiikasta, metsäluonnon monimuotoisuudesta ja metsänkäsittelyn tapojen hyväksyttävyydestä. MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtajan Mikko Tiirolan mukaan kritiikissä metsäsektoria kohtaan on unohtunut se, että suomalaiset metsät ja niiden kestävä käyttö ovat ongelman ratkaisu eikä itse ongelma.

”MTK:lle sopiikin erinomaisesti, että ilmastopolitiikka ja metsäluonnon monimuotoisuus nousevat kevään vaalien kärkiteemaksi”, sanoi Tiirola.

Vaalikentillä on Tiirolan mielestä erityisesti syytä keskustella siitä, miten yhteiskunta kannustaa satojatuhansia metsänomistajia vahvistamaan hiilinieluja ja edistämään uusiutuvien raaka-aineiden tuottamista.

”Ilmastomuutoksen haasteiden edessä meidän on panostettava metsien kasvun lisäämiseen, niiden terveyden ylläpitoon ja luonnonhoitoon. Samoin meidän on välttämätöntä edistää fossiilisten raaka-aineiden korvautumista uusiutuvilla.”

Keskeistä Tiirolan mukaan on se, että toimintaympäristö ja verotus kannustavat metsätalousyrittämiseen.

”Metsien osalta kysymys on metsäverotuksen tasosta sekä tilarakenteen ja sukupolvenvaihdosten edistämiseen liittyvistä metsä- ja metsälahjavähennyksestä”, Tiirola muistutti.

Aiheeseen liittyvät artikkelit