Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Metsämiesten Säätiö täytti 70 vuotta – nykyään se tukee metsäalaa vuosittain 1,6 miljoonalla eurolla

Metsämiesten Säätiö sai alkunsa, kun Metsätyömaiden Muonitustoimikunta vuonna 1948 lakkautettiin.
Metsämiesten Säätiön toimitusjohtajana toimii Ilari Pirttilä (vas.), hallituksen puheenjohtajana Juha Mäkinen ja hallintoassistenttina Aija Järnstedt. Säätiön toimisto on Helsingin Munkkivuoressa.
Metsämiesten Säätiön toimitusjohtajana toimii Ilari Pirttilä (vas.), hallituksen puheenjohtajana Juha Mäkinen ja hallintoassistenttina Aija Järnstedt. Säätiön toimisto on Helsingin Munkkivuoressa. Kuva: Hanna Linnove / VL-arkisto

Syyskuussa 1940 kansanhuoltoministeri asetti toimikunnan valmistelemaan metsätyömaiden ruokahuoltoa, koska ankaran säännöstelyn mukaiset korttiannokset eivät riittäneet savotoilla raskasta metsätyötä tekeville jätkille.

1. marraskuuta 1940 perustettiin Metsätyömaiden Muonitustoimisto, jonka tehtäväksi tuli ruokatarpeiden ostolupien hankkiminen metsätyönantajille. Myöhemmin Muonitustoimisto ryhtyi tekemään omia mittavia hankintoja ja tavarantoimituksia. Asiakaskunta kasvoi alun 55 metsätyönantajasta yli 1 600 laskutusasiakkaaseen.

Kun olot paranivat, Metsätyömaiden Muonitustoimiston toiminnalle ei ollut enää tilausta. Toimisto lakkautettiin vuonna 1948. Toiminnasta kertyneen noin miljoonan euron ylijäämän palauttaminen sadoille asiakkaille ei ollut mahdollista, eikä rahoja myöskään haluttu palauttaa valtiolle.

Niinpä metsätyönantajien ja metsätyöntekijöiden edustajat päättivät perustaa yleishyödyllisen metsäalaa palvelevan säätiön. Perustamiskokous oli Helsingissä 18.11.1948, säätiön nimeksi tuli Metsämiesten Säätiö ja sen ensimmäisen hallituksen muodosti lakkautettu muonitustoimikunta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Sanomalehdille laaditussa tiedotteessa säätiö kertoi metsä- ja uittotyöläisten kovasta työstä keskellä karua luontoa.

”Heillä ei ole käytettävinään loisteliaita elokuvateattereita, ei ravintoloita eikä urheilusaleja. Näistä puutteista huolimatta metsä- ja uittotyöläiset suorittavat vuodesta vuoteen nurkumatta töistä ehkä raskainta. Eräissä asiasta kiinnostuneissa piireissä heräsi ajatus, että näiden miesten ravitsemus-, majoitus- ja sosiaalisten olojen parantamiseksi ja työtaidon kohottamiseksi olisi muun yhteiskunnan tehtävä voitavansa”, säätiön vuonna 1948 julkaisemassa tiedotteessa kerrotaan.

Nykyään Metsämiesten Säätiö tukee metsäalaa vuosittain 1,6 miljoonalla eurolla muun muassa myöntämällä apurahoja tutkimukseen ja koulutukseen sekä hyvinvoinnin, viestinnän ja metsäkulttuurin edistämiseen. Säätiön tehtävänä on kehittää ja tukea metsäalaa sekä edistää metsäalalla toimivien ihmisten henkistä ja aineellista hyvinvointia.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.