Linnan juhlissa syödään kotimaista villiruokaa – ympäristö huomioidaan myös vähentämällä hävikkiä

Uutiset 04.12.2018

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö isännöi puolisonsa Jenni Haukion kanssa itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoa Presidentinlinnassa torstaina 6. joulukuuta 2018. Vastaanoton teema, yhteinen ympäristömme, näkyy muun muassa tarjoiluissa.


Tasavallan presidentin kanslia
Tänä vuonna Linnan juhlissa on tarjolla muun muassa kotimaisia villikaloja, riistaa ja sieniä.

Vuoden 2018 tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton tarjoilu on valmistettu pääosin kotimaisista raaka-aineista. Vastaanotolle on valittu ympäristöä mahdollisimman vähän kuormittavia tuotteita, lähiruokaa, villiruokaa ja luomua, Tasavallan presidentin kansliasta kerrotaan. Marjat, kasvikset, villikala ja riista painottuvat ruuissa. Katso menu jutun lopusta.

Ympäristöystävällisyys on huomioitu myös vastaanoton juomatarjoilussa. Linnan perinteinen booli valmistetaan tänä vuonna 82 prosenttisesti luomutuotteista. Viinit ovat luomuviinejä ja mehu on tehty Kultarannan omista omenoista. Lisäksi kahvi ja tee ovat sataprosenttisesti ilmastokompensoituja luomutuotteita.

Hiilijalanjälki on pyritty minimoimaan lisäksi tuotteiden kuljetuksissa ja pakkauksissa. Toimituksia tehdään muun muassa hybridiautoilla ja lavakärryillä ja tuotteiden pakkausmateriaalit ovat kierrätettäviä. Osa vastaanotolla käytetyistä lasipulloista jatkojalostetaan kierrätysdesigniksi. Itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton ruokahävikkiin on jo vuosia kiinnitetty huomiota ja vuonna 2018 se tulee olemaan entistäkin vähäisempää.

Koristelujen päävärit itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla ovat valkoinen ja vihreä. Kukat ovat pääasiassa valkoisia liljoja, ruusuja ja tulppaaneja. Oheiskasveina käytetään sinistä ruiskaunokkia ja hortensiaa sekä paljon muun muassa Kultarannan alueelta kerättyjä luonnonmateriaaleja, kuten havuja, oksia, käpyjä, metsäsaniaista, osmankäämää ja koiranputkea. Presidentinlinnan koristeluissa käytetyt kukat tulevat hortensiaa lukuun ottamatta kotimaisilta, uusituvia energianlähteitä käyttäviltä puutarhoilta.

Tänä vuonna vastaanotolle on kutsuttu noin 1 700 vierasta ja erityisesti niin pieniä kuin suuria ilmasto- ja ympäristötekoja tehneitä suomalaisia.


Vuoden 2018 itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton tarjoilu

Savulahnavoileipätorttua
Muikku-haukivoileipäkakkua
Kuha-kirjolohimosaiikkia
Siianmätiblinejä
Muikku-, särki-, silakka- ja ahvenrieskasia
Hukea fenkolileivällä ja kuoretta mallasleivällä
Lammasbriosseja
Palvipeuravoileipäkakkua
Hirvi-, peruna- ja härkäpapu-punajuuripiirakoita
Särki-, suppilovahvero- ja palsternakkapasteijoita
Tatti-ohrapiirakoita
Kotimaisia juustoja ja siemennäkkileipää


Ellen Svinhufvud -kakkua
Puolukka-kuusenkerkkäkakkua
Kultarannan marjakakkua
Mustaherukkabebe-leivoksia
Kanelikampoja
Mustikkakukkosia
Härkäpapupikkuleipiä
Tyrni-, mustikka- ja karpalomarmeladeja
Kermatoffeemakeisia ja suklaatryffelikonvehteja


Ilmastokompensoitua kahvia ja teetä
Linnan perinteistä boolia
Luomupuna- ja valkoviiniä
Pienpanimo-olutta
Kultarannan omenamehua
Vettä

Aiheeseen liittyvät artikkelit