Metsähallituksen paimenviikot tulevat taas – tänä vuonna kaksi uutta kohdetta

Uutiset 07.01.2019

Suositut paimenviikot tulevat hakuun tammikuun puolivälissä. Hakuaikaa on viikko. Paimenet arvotaan ilmoittautuneiden joukosta helmikuun aikana.


Lari Lievonen / VL-arkisto
Arpaonninen paimen pääsee kaitsemaan lampaita, lehmiä tai hevosia.

Valtavan suosion keränneet Metsähallituksen paimenviikot tulevat taas ensi kesänä. Elämyksellistä ja tärkeää luonnonhoitoa tehdään 14 eri kohteessa. Uusia paimenkohteita ovat Pensaskari keskellä Perämerta ja pitkien hiekkarantojen Ärjänsaari Oulujärvellä.

Haku paimeneksi alkaa tiistaina 15. tammikuuta kello 12 ja jatkuu seuraavaan tiistaihin 22. tammikuuta kello 12 saakka. Lammaspaimenet arvotaan ilmoittautuneiden joukosta helmikuun aikana. Ilmoittautumislomake avataan ilmoittautumisen alkaessa osoitteessa luontoon.fi/vapaaehtoistoiminta/paimenviikot

Paimenviikot ovat maksullisia. Saadut tulot käytetään kohteiden ylläpitoon ja luonnonhoitoon. Paimenviikoilla arpaonnen suosimat paimenet saavat vuokrata viikoksi tilan tai tuvan. Paimenet pääsevät kokeilemaan maalaisromanttista elämää paimentaen lampaita, lehmiä tai hevosia.

Paimenten tehtäviin kuuluu muun muassa vaihtaa eläimille raikas juomavesi, seurata eläinten yleiskuntoa ja siirtää ne syödyltä laidunlohkolta seuraavalle. Eläimet on hyvä myös laskea päivittäin, jotta mahdolliset karkulaiset saadaan kiinni. Tilan koosta riippuen paimen voi ottaa mukaan myös perheen tai ystävän paimenseurakseen. Osaan kohteista myös lemmikit ovat tervetulleita.

Hyötyvaikutus paimenille ja ympäröivälle luonnolle on ilmeinen monilla eri mittareilla. Henkilökohtaisen hyvän lisäksi paimenviikoille osallistuvat mahdollistavat historiallisten tilojen perinteisen luonnonhoidon ja samalla luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen.

Lue lisää