Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Nyt tutkitaan ihmisten puusuhteita – ”Ne pitäisi huomioida yhdyskuntasuunnittelussa”

Ilmiötä tutkitaan Itä-Suomen yliopiston hankkeessa, jossa on mukana sekä taiteilijoita että tutkijoita.
Metsämaatieteen professorin Eeva-Stiina Tuittilan mukaan tutkimustieto ihmisten ja puiden suhteesta puuttuu.
Metsämaatieteen professorin Eeva-Stiina Tuittilan mukaan tutkimustieto ihmisten ja puiden suhteesta puuttuu. Kuva: Tuomo Kesäläinen / VL-arkisto

Itä-Suomen yliopiston metsätieteiden osaston metsämaatieteen professori Eeva-Stiina Tuittila työryhmineen tutkii ihmisten puusuhteita ja puiden merkitystä Puut lähellämme -hankkeessa.

Poikkitieteellinen työryhmä selvittää, miten ihmisten ja puiden suhteet liittyvät yksilöiden ominaisuuksiin, ja millaisia merkityksiä ja tunteita puihin liitetään.

”Ihmisten suhde yksittäisiin puihin nousee uutiseksi, kun tärkeän puun kaatamista tai kuolemaa surraan. Puut ovat niidenkin ihmisten naapureita, joille metsät ovat tavoittamattomissa. Vaikka puiden ja ihmisten suhteet pitäisi huomioida yhdyskuntasuunnittelussa, tutkimustieto aiheesta puuttuu”, sanoo Tuittila.

Hankkeessa yhdistetään tieteitä ja taidetta ja analysoidaan suomalaista puusuhdetta kansainvälisessä kontekstissa. Taiteen tavoitettavissa ovat puita kohtaan tunnettu empatia ja tunteiden projisointi. Tätä moniaistista ja mutkikasta ilmiötä on siksi tutkittava näiden alojen yhteistyössä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Haluamme tulevaisuuden, jonka yhdyskuntasuunnittelussa huomioidaan merkitykset ja tunteet, joita ihmiset liittävät elolliseen ja elottomaan ympäristöönsä”, toteaa Tuittila

Tutkimuksen aineisto pohjautuu Ylen kampanjaan, jossa kerätään kuvia ja tarinoita tärkeistä puista. Aineistoa täydennetään kyselylomakkeen ja kirjallisuusanalyysin avulla.

”Valitsemme ihmis–puu-pareja kohtaamisiin tutkijakoulutettavan, ekologin, kirjallisuudentutkijan ja taiteilijan kanssa”, kertoo tutkijatohtori Aino Korrensalo metsätieteiden osastolta.

Koneen Säätiö rahoittaa tutkimushanketta 211 000 eurolla.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.